چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام خانواده | مسائل متفرقه: سوال هجده

پرسش :

مستدعى است همانگونه که وجوب نفقه پدر و مادر را بیان فرمودید، مسائل مربوط به سایر واجب النفقه ها و مقدار آن را توضیح دهید، چرا که این مسأله هم نسبت به همسر و فرزندان و هم نسبت به دیگر خویشان مثل عمو و عمه و همچنین نسبت به عروس، مورد نیاز است؟

پاسخ :
کسانى که مخارج و نفقه شان بر انسان واجب است سه دسته اند، اول زن دائم، دوم پدر و مادر و پدر بزرگ و مادر بزرگ هر چه بالا روند، سوم پسر و دختر و فرزندان پسر و دختر هر چه پایین روند و انسان شرعاً نمى تواند مخارج آنها را از زکات و خمس و کفارات بدهد و به حساب بیاورد، و اما مخارج سایر خویشان مانند برادر و خواهر و عمو و عمه و دائى و خاله و نیز عروس و فرزند زن (ربیبه) و زن پدر و امثال اینها بر انسان واجب نیست، بلى در صورت فقر آنها و تمکن وى استحباب دارد.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.