چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام پزشکی | تشریح و کالبد شکافى: سوال هشت

پرسش :

دیه قطع اعضاى میت و جراحات وارده بر او چه مقدار است؟

پاسخ :
اگر سر میت را ببرند یا شکم او را پاره کنند یا با او کارى کنند که اگر زنده بود، در اثر آن مى مرد، باید صد مثقال شرعى (18 نخود) طلاى سکه دار، بدهند و دیه قطع اعضاى و سایر جنایات وارده بر او به نسبت دیه قطع سر است. یعنى دیه قطع یک دست 50 مثقال، و دو دست 100 مثقال، و یک انگشت 10 مثقال طلا است و همینطور است نسبت به جراحات وارده بر سر و صورت و بدن و موارد ثبوت ارش. پیعنى یک دهم دیه انسان زنده و در این مسأله فرقى بین زن و مرد و کوچک و بزرگ نیست. ولى این دیه به وارث نمى رسد و باید براى خود میت در امور خیریه مصرف شود و اگر میت، مدیون است و مال ندارد، یا ورثه از دادن آن امتناع مى کنند؛ ظاهراً اداى آن از این دیه مشروع است.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.