جمعه، 25 بهمن 1398

احکام حج | بین عمره و حج تمتع: سوال سیزده

پرسش :

محل توزیع گوشت در مکۀ مکرمه، حدود یک کیلومتر بعد از مسجد تنعیم قرار دارد، با توجه به اینکه عوامل خدماتى مجبورند براى گرفتن سهمیۀ کاروان به آن محل تردد کنند، آیا به عمرۀ تمتّع آنها یا حج واجب خودشان اشکالى وارد مى‌شود؟ به علاوه حکم مسأله در خصوص کسانى که حج مستحبى یا نیابتى بجا مى‌آورند چگونه است؟

پاسخ :
در مورد سؤال، چنانچه محلّ مذکور از توابع مکه مکرمه محسوب باشد تردد اشکال ندارد و اگر از توابع محسوب نشود باید محرماً به احرام حج، خارج شود ولى اگر خروج با احرام حرجى باشد مى‌تواند بدون احرام برود و در هر حال ضررى به عمره یا حج نمى‌زند و در این احکام تفاوتى بین اقسام حج (مستحبى یا نیابتى یا غیر اینها) نیست بلى اگر با اجیر در حج شرط کرده باشند که بعد از عمره و قبل از حج از مکه خارج نشود و یا اینکه نفس استیجار ولو با قرائن انصراف به آن داشته باشد و اجیر خارج شده باشد باید رضایت اجیر کننده را نسبت به اجرت حاصل نماید.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.