جمعه، 25 بهمن 1398

احکام نیابت حج | اجرت نایب: سوال یک

پرسش :

اگر کسى چند سال قبل، نیابت حج میّتى را به مبلغى قبول کرده، و الآن مخارج حج دو برابر شده، فعلاً که اجیر مى‌خواهد حج را بجا بیاورد مى‌تواند از ورثه میّت بقیه مخارج را مطالبه کند یا نه؟

پاسخ :
اگر نیابتى را که قبول کرده و اجیر شده، مقید به سال اوّل بوده، و از بجا آوردن حج مانع داشته، اجاره باطل شده، و فعلاً بر ورثه است که براى مورث به مقدارى که وصیّت کرده حج میقاتى یا از هر جا بشود حج استیجار کنند. و اگر بدون عذر و مانع تأخیر انداخته، قیمت سال اول را که او باعث فوت حج در آن سال شده ضامن است، و اگر به نحو مطلق اجیر شده باشد بر ذمه اجیر است که بعد از رفع مانع، به هر قیمت که باشد حج را بجا آورد، و حق مطالبه بیش از مال الاجاره از ورثه ندارد و اگر نیابت مشروط به انجام آن در سال اوّل بوده مستأجر مى‌تواند اجاره را فسخ نماید و مى‌تواند انجام آن را در سالهاى بعد مطالبه کند.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.