جمعه، 25 بهمن 1398

احکام حج | استطاعت مالی: سوال دوازده

پرسش :

شخصى حج بجا آورده، لکن چون رجوع به کفایت او از وجوه و امثال آن بوده، و آن زمان نیز متذکّر مسأله مربوط به عدم استطاعت چنین شخصى طبق فتواى مرجع آن زمانش نشده، و گمان کرده که حج واجب خود را انجام داده است، پس از آن و در حال استطاعت قطعى نیابتاً حج بجا آورده است، آیا حج نیابتى وى صحیح است، یا باید پس از انجام حج واجب مستقر خودش، نیابت را تکرار نماید؟

پاسخ :
در فرض سؤال اگر فعلاً از مرجعى تقلید مى‌کند که امرار معاش از وجوه شرعیّه را مانع از صدق استطاعت نمى‌داند، حَجّةالاسلام او صحیح و حج نیابى او نیاز به تکرار ندارد.

منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.