چهارشنبه، 21 اسفند 1398

احکام | اجتهاد و تقلید: سوال هفتاد و هفت

پرسش :

این جانب از مجتهدى تقلید مى‌کردم که بعد از فوتشان به حضرتعالى رجوع کردم، و لکن بعد متوجه شدم که حضرتعالى مى‌فرمایید اگر مجتهد میت اعلم باشد باید در مسائلى که یاد گرفتید باقى بمانید، تکلیف در این صورت چیست؟

پاسخ :
بسمه تعالى؛ چنانچه اعلمیت ایشان را احراز کرده‌اید-با فحص از اهل خبره-در مسائلى که در زمان حیات ایشان یاد گرفته‌اید باید به تقلید ایشان باقى باشید-حتى اگر در آن مسائل به مجتهد زنده رجوع کرده‌اید، رجوع اثرى ندارد و باید به تقلید ایشان باقى باشید-و در بقیۀ مسائل باید به مجتهد زنده رجوع کنید، و اگر اعلمیت ایشان را احراز نکرده‌اید در مسائلى که از ایشان در زمان حیات یاد گرفته‌اید مى‌توانید باقى باشید و مى‌توانید به مجتهد زنده رجوع کنید (لکن در این فرض اگر در آن مسائل به مجتهد زنده رجوع کرده‌اید دیگر نمى‌توانید از میت تقلید کنید) و در بقیۀ مسائل باید به مجتهد زنده رجوع کنید، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.