شنبه، 24 اسفند 1398

احکام هبه | سوال دوازده

پرسش :

آیا زمینى که اصالتاً بایر بوده، وقف‌پذیر است؟ اگر کسانى آن را احیا کنند، مى‌توانند آن را بعنوان مسجد وقف کنند؟ نیز بى‌اجازۀ حاکم شرع تصرف شود، چه صورتى دارد؟ یا میان صاحب سند و دیگران در احیاء یا موات بودن اختلاف پدید آید، چه کنند؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ در صورتى که زمین زراعى بوده، گرچه بعداً موات شده باشد، تعیین براى مسجد و وقف و تعیین متولى به اختیار مالک شرعى است؛ و اگر موات بالأصاله بوده است، قابل وقف نیست، ولى احیاکننده یا احیا کنندگان پس از احیا مى‌توانند آن را وقف کنند؛ و کسانى که در صورت اخیر متصدى پول گرفتن و خرج کردن و خرید لوازم و غیره در زمین مزبور هستند باید از حاکم شرع اجازه بگیرند تا تصرفاتشان شرعاً نافذ باشد؛ و چنانچه در احیا و موات بودن زمین، بین صاحب سند و دیگران اختلاف باشد، نیاز به مرافعۀ شرعیه دارد، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.