يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام ارث | سوال یکصد و یک

پرسش :

مرحوم پدرم چند ماهى است که فوت کرده است و وصایایى کرده است، البته این جانب پسر دوم خانواده مى‌باشم و فعلا از نظر مادى در مضیقه هستم و پولى غیر از یک میلیون و سیصد و پنجاه تومان بیشتر نیست و بدهى‌هاى ایشان به اضافه وصیت یک سال روزه و نماز و ردّ مظالم بیشتر از این مبلغ است و این مبلغ به کار تولیدى زده شده است تا مخارج مادر و خواهرم و هزینۀ منزل را بپردازیم که خرج مراسم سالگرد هم باقى مانده است و در حال حاضر پولى موجود نمى‌باشد، آیا مى‌توانیم تا اخذ برگۀ انحصار وراثت و فروش قطعى منزل صبر کنیم یا اینکه راه دیگرى که نمى‌دانیم وجود دارد؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ کبار از ورّاث باید طلبکاران را راضى کنند و بدهى‌هاى میت را تضمین کنند که بپردازند، و نسبت به سهم ورّاث صغیر از اموال از قیّم شرعى یا حاکم شرع براى تصرّف اجازه بگیرند، و کسانى که در آن منزل تصرّف مى‌کنند باید نسبت به سهم غیر متصرّفین اجاره بپردازند، و از پول نقد به مقدار ثلث باید وصایاى میت عمل شود و دو ثلث پول مذکور را براى همۀ ورّاث به کار بگیرند و مخارج ورّاث را تأمین کنند و بقیۀ وصایا و بدهى را از پول حاصل از فروش منزل بپردازند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.