دوشنبه، 11 فروردين 1399

احکام خمس | سوال دویست و سی و هشت

پرسش :

سرمایه‌اى که براى امرار معاش و کسب در آمد مؤونه مى‌باشد به فتواى مرحوم آیة اللّه العظمى خوئى قدّس سرّه مقدار مؤونۀ یک سال از خمس معاف است، اولا مؤونۀ یک سال مقدّر معین ندارد و قیمت زمین و سایر اجناس ثابت نیست، و ثانیا مؤونۀ سال که مستثنى است آیا مؤونۀ سال بعد مراد است یا سال قبل، لطفا نحوۀ تخریج مقدار مستثنى از سرمایه‌اى که واجب الخمس نیست بیان فرمایید؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ مؤونۀ سال در آخر سال معلوم مى‌شود و به مقدار مؤونۀ سال ربح از ربح همان سال مى‌تواند از سرمایه استثناء کند، مثلا اگر هشت ماه به آخر سال مانده مقدارى از ربح را سرمایه قرار داد در آخر سال به اندازۀ مؤونه و مخارج هشت ماه لازم نیست از سرمایه خمس بدهد و بقیه را تخمیس مى‌کند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.