دوشنبه، 11 فروردين 1399

احکام خمس | سوال دویست و چهل و چهار

پرسش :

چند قطعه زمین کشاورزى خریده‌ایم و ما یحتاج زندگى را از آنها در مى‌آوریم، آیا زمینهاى مذکور خمس دارند؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ اگر خود حاصل زمینها را مصرف مى‌کنید مثل اینکه گندم براى مصرف نان مى‌کارید چنانچه پولى که با آن زمینها را خریدارى کرده‌اید متعلق خمس نبوده خمس ندارد. لکن زیادى محصول اگر سال بر آن بگذرد باید تخمیس شود، و چنانچه حاصل زمینها را مى‌فروشید و لو براى تأمین زندگى، سرمایه حساب مى‌شود و اگر از در آمد بین سال آن زمینها را خریده‌اید یا به نسیه خریده‌اید و به تدریج از در آمد بین سال دین خود را اداء کرده‌اید باید آن را به قیمت فعلى تخمیس کنید و اگر با پولى که بر آن سال گذشته زمین را خریده‌اید به قیمت خرید تخمیس مى‌شود و موارد مشکوک را باید مصالحه نمایید، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.