دوشنبه، 11 فروردين 1399

احکام خمس | سوال سیصد و ده

پرسش :

شخصى روستایى مبلغى قرض نموده و یک قطعه زمین ساختمان خریده در شهر و تدریجا کسب و کار کرده و وسایل ساختمان را هم خریدارى نموده و زمین را به صورت ساختمان درآورده قرضش را هم پرداخت نموده و ساختمان مزبور از مایحتاجش هم اضافه مى‌باشد و هم بنا ندارد بفروشد با توجه به اینکه ساختمان با زمینش به مبلغ یک میلیون تومان خرج برداشته و امّا فعلا قیمتش چهار میلیون تومان مى‌باشد، آیا باید خمس یک میلیون تومان خرج شده را بدهد و یا باید خمس چهار میلیون تومان را بدهد؟ توضیحا بیان فرمایید.

پاسخ :
باسمه تعالى؛ از خرج‌هایى که براى زمین و ساختمان کرده آن مقدار را که قرض کرده و بتدریج از درآمد بین سال قرض خود را اداء نموده، همان مبلغى را که خرج کرده باید تخمیس کند و آنچه را که از درآمد بین سال براى ساختمان و زمین خرج کرده، ما به ازاء آن را باید به قیمت فعلى تخمیس کند، مثلا اگر نصف یک میلیون را قرض کرده و به تدریج اداء نموده و نصف دیگر را از درآمد بین سال خرج کرده نسبت به نصف زمین و ساختمان همان نیم میلیون را که قرض کرده تخمیس کند کافى است و نسبت به نصف دیگر زمین و ساختمان باید آن را به قیمت فعلى تخمیس کند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.