شنبه، 16 فروردين 1399

احکام اعتکاف | سوال یک

پرسش :

دانشگاهی در پنج کیلومتری شهر قرار دارد، مسجدی با ظرفیت بیش از 4000 نفر در آن احداث کردیم و در طول سال تحصیلی برنامه های مختلف مذهبی از جمله نماز جماعت ظهر و عصر، مغرب و عشاء با حضور تقریبی 1000 نفر هر وعده برگزار می شود و در سه ماهه تابستان نیز نماز جماعت ظهر و عصر با حضور کارمندان برگزار می گردد. از طرفی در حال حاضر اندکی از اساتید و بیش از 2000 نفر از دانشجویان در مجاورت این مسجد در سایت دانشگاه ساکن هستند و دیگر دانشجویان، اساتید و کارمندان که جمعیتی بالغ بر 5000 نفر می شوند همه روزه از شهر صبح به محل کار (دانشگاه) می آیند و عصر و شب برمی گردند و در میان این جمعیت، تنها حضور دانشجویان منحصر به ایام تحصیل است و ارتباط دیگر شهروندان دانشگاهی با این مسجد در دانشگاه همیشه با کیفیت یاد شده ادامه دارد و بحمدالله مسجد از جذابیت و برنامه های متنوع فرهنگی خوبی برخوردار است. اکنون با توجه به توضیحات فوق سؤال این است که آیا می توانیم اعتکافهای دانشجویی را در این مسجد به عنوان مسجد جامع در این منطقه برگزار نماییم یا خیر؟ و با توجه به آثار تربیتی اعتکاف برای نسل جوان و امکان برنامه ریزی ویژه برای آنان در این مسجد (چنانچه این مسجد از مصادیق مسجد جامع نباشد) آیا راهی برای انجام اعتکاف در این مسجد داریم یا خیر؟ سؤال دیگر این که چه زمانی را برای اعتکاف در ایام سال، (جز ماه مبارک رمضان و ایام البیض ماه رجب) توصیه می‌فرمایید؟

پاسخ :
اعتکاف در غیر از مساجد اربعه باید در مسجد جامع شهر باشد. و این مسجدی که در خارج از شهر هست با این اوصافی که بیان کردید دارای این عنوان نیست. لذا اعتکاف را در مسجد جامع شهر انجام دهید و در هر زمانی که روزه صحیح است اعتکاف هم صحیح است البته بهترین زمان آن ماه مبارک رمضان است و بهترین زمان در ماه مبارک برای اعتکاف دهه‌ی آخر آن است. (استفتاء/18586) (منهاج 2/م 1070)

منبع: دفتر آیت الله العظمی وحید خراسانی (دام ظله)