دوشنبه، 22 ارديبهشت 1399

مفطرات روزه | فرورفتن غیراختیاری آب در هنگام مضمضه کردن

پرسش :

اگر کسی مضمضه کند و آب بی اختیار فرو رود، حکم روزه اش چیست؟(1)

پاسخ :
الف. به قصد خنک شدن مضمضه کرده:

باید قضای آن را بگیرد و دادن کفاره واجب نیست (حضرت امام و آیات عظام نوری، فاضل، وحید، خویی، تبریزی، سیستانی، صافی، گلپایگانی، مکارم و زنجانی).
بنا بر احتیاط واجب، قضا نماید و دادن کفاره واجب نیست (آیت الله بهجت).

ب. بی جهت مضمضه کرده:

باید قضا کند و دادن کفاره واجب نیست (حضرت امام و آیات عظام خویی، وحید، تبریزی، مکارم، فاضل، زنجانی و نوری).

بنا بر احتیاط واجب، قضا کند و دادن کفاره واجب نیست (آیات عظام بهجت، صافی و گلپایگانی).

بنا بر احتیاط مستحب، قضا کند (آیت الله سیستانی).

ج. برای وضو مضمضه کرده:

قضا واجب نیست (حضرت امام و آیات عظام سیستانی، نوری، مکارم، گلپایگانی و صافی).

اگر برای وضوی نماز واجب باشد، قضا ندارد و اگر برای وضوی غیر نماز واجب، از غایات دیگر باشد، بنا بر احتیاط واجب، قضا کند و دادن کفاره واجب نیست (آیات عظام خویی، تبریزی، زنجانی، وحید و فاضل).

اگر برای وضوی نماز واجب یا مداوا باشد، قضا ندارد (آیت الله بهجت).

پی‌نوشت‌‌:
1- توضیح المسائل مراجع، مسئلۀ 1688؛ وسیله النجاه، مسئلۀ 1138؛ عروة الوثقی، فی موارد وجوب القضا، مسئلۀ 3؛ خویی و وحید و تبریزی، منهاج الصالحین، ذیل مسئلۀ 1024، بخش 6؛ سیستانی، المسائل المنتخبه، مسئلۀ 498.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.