يکشنبه، 4 خرداد 1399

مفطرات روزه | تأخیر عمدی غسل جنابت و تیمم کردن در تنگی وقت

پرسش :

اگر جنب تا نزدیک اذان صبح عمداً غسل نکند و در تنگی وقت تیمم نماید، حکم روزه اش چیست؟(1)

پاسخ :
الف. روزۀ ماه رمضان:
روزه صحیح است (حضرت امام و آیات عظام خویی، فاضل، مکارم، سیستانی، تبریزی، نوری، گلپایگانی، بهجت و زنجانی).
بنا بر احتیاط واجب، تیمم کند و روزه را بگیرد و قضای آن را هم به جا آورد (آیات عظام وحید و صافی).

ب. روزۀ قضای ماه رمضان:
روزه اش صحیح است (مقام معظم رهبری و آیت الله فاضل).
در قضای موسع، روزه باطل است و در قضای رمضان که وقتش تنگ شده، احتیاط واجب آن است که با تیمم آن روز را روزه بگیرد و بعد هم آن را مجدداً به جا آورد (آیات عظام گلپایگانی و صافی).
در خصوص قضای ماه مبارک، احتیاط آن است که روزه را اعاده کند (آیت الله نوری).
در روزۀ قضای ماه رمضان، هرچند مرتکب گناه می شود، اما روزه اش صحیح است (آیت الله مکارم).

پی‌نوشت:
1- توضیح المسائل مراجع، مسأله 1621؛عروة الوثقی، فصل فیما یجب الامساک عنه، مسأله 51؛ خویی، منهاج الصالحین، مسأله 987؛استفتای کتبی از مراجع تقلید.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.