يکشنبه، 4 خرداد 1399

استمناى روزه دار در صورت جهل بر بطلان روزه

پرسش :

در جوانى گاهى در ماه رمضان استمنا مى کردم؛ ولى به هیچ وجه از حرمت آن آگاهى نداشتم و نیز نمى دانستم که روزه را باطل مى کند، تکلیف من چیست؟

پاسخ :
آیات عظام امام، صافى و نورى: اگر جهل به حدى باشد که احتمال باطل شدن روزه را نمى داده اید، کفاره واجب نیست؛ ولى بنابر احتیاط واجب، باید روزه هایى را که با حال جنابت گرفته اید، قضا کنید.1

آیات عظام بهجت، خامنه اى و فاضل: اگر جهل به حدى باشد که احتمال باطل شدن روزه را نمى داده اید، کفاره واجب نیست؛ ولى باید روزه هایى را که با حال جنابت گرفته اید، قضا کنید.2

آیات عظام تبریزى و وحید: باید روزه هایى را که با حال جنابت گرفته اید، قضا کنید؛ ولى کفاره واجب نیست.3

آیت اللّه سیستانى: پرداخت کفاره واجب نیست و اگر جهل به حدى باشد که احتمال باطل شدن روزه را نمى داده اید، قضاى روزه ها نیز واجب نیست.4

آیت اللّه مکارم: بنابر احتیاط واجب باید روزه هایى را که با حال جنابت گرفته اید، قضا کنید؛ ولى کفاره واجب نیست.5

پی‌نوشت‌:
1. امام، تحریر الوسیلة، ج 1، فیمایجیب الامساک فیه، م 18، فیما یترتب على الافطار، م 1؛ صافى، هدایة العباد، ج 1، م 1311، 1318؛ نورى، تعلیقات على العروة، الفصل الثالث، السادس.
2. بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 1109، 1117؛ فاضل، تعلیقات على العروة، الفصل الثالث، السادس؛ خامنه اى، اجوبة الاستفتائات، س 817.
3. تبریزى، وحید: منهاج الصالحین، کفارة الصوم، تتمیم.
4. سیستانى، منهاج الصالحین، ج 1، کفارة الصوم، تتمیم.
5. مکارم، توضیح المسائل مراجع، م 1658.

منبع: پرسش‌ها و پاسخ‌هاى برگزیده ویژه ماه مبارک رمضان، گروه محققان، دفتر نشر معارف، 1385.