يکشنبه، 4 خرداد 1399

نماز و روزه دانشجویی که در خوابگاه ده روز یا بیشتر مى ماند

پرسش :

دانشجویانى که در خوابگاه ده روز یا بیشتر مى مانند و بین آنجا و محل تحصیل رفت و آمد مى کنند و فاصله بین آن دو، کمتر از چهار فرسخ شرعى (5/22 کیلومتر) است، حکم نماز و روزه شان چگونه است؟

پاسخ :
امام خمینی: اگر در مدت ده روز، تنها یک مرتبه و به اندازه دو ساعت، از خوابگاه به دانشگاه بروند، نماز تمام و روزه صحیح است و در غیر این صورت شکسته است و روزه صحیح نیست.1

آیات عظام بهجت، سیستانى، فاضل، صافى، مکارم، نورى و وحید: در فرض یاد شده، نماز تمام و روزه صحیح است.2

آیت اللّه تبریزى: بنابر احتیاط واجب، باید نماز را بین شکسته و تمام جمع کنند و اگر روزه بگیرند، صحیح است و قضا ندارد.3

آیت اللّه خامنه اى: اگر در مدت ده روز، به اندازه یک تا دو ساعت در روزـ یا چند روز که مجموع آن به مقدار یک سوم روز یا یک سوم شب باشدـ از خوابگاه به دانشگاه بروند، نماز تمام و روزه صحیح است و در غیر این صورت نماز شکسته است و روزه صحیح نیست.4

پی‌نوشت‌:
1. توضیح المسائل مراجع، م 1338.
2. دفتر: نورى، سیستانى، مکارم، بهجت، صافى، فاضل و وحید.
3. دفتر: تبریزى.
4. خامنه اى، اجوبة الاستفتائات، س 659.

منبع: پرسش‌ها و پاسخ‌هاى برگزیده ویژه ماه مبارک رمضان، گروه محققان، دفتر نشر معارف، 1385.