يکشنبه، 4 خرداد 1399

فطریه نان خور دولت

پرسش :

فطره دانشجویان و سربازانى که به طور رایگان از غذاى دولتى استفاده مى کنند، بر عهده چه کسى است؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز صافى، مکارم و نورى): بر عهده خودش است و چنانچه تمکن مالى نداشته باشد از او ساقط است.1

آیت اللّه صافى: هر کدام تمکن داشته باشند، بنابر احتیاط خودشان بپردازند.2

آیت اللّه نورى: در فرض یاد شده زکات فطره بر کسى واجب نیست.3

آیت اللّه مکارم: اگر تمکن مالى دارد، بنابر احتیاط واجب خودش بپردازد.4

تبصره. از نظر کسانى که زکات فطره بر عهده دانشجو نیست؛ اگر وى تمکن مالى دارد، احتیاط مستحب آن است که خودشان بپردازند.

پی‌نوشت‌:
1. امام، استفتاءات، ج 1، زکات، س 17؛ خامنه اى، استفتاء، س 859 و 860 و 863؛ فاضل، ج 1، س 876؛ تبریزى، استفتاءات، س 780 و 781 دفتر: وحید، بهجت و سیستانى.
2. صافى، جامع الاحکام، 1، ج 1، س 563.
3. استفتاءات، نورى، ج 2، س 302.
4. استفتاءات، مکارم، ج 1، س 369.

منبع: پرسش‌ها و پاسخ‌هاى برگزیده ویژه ماه مبارک رمضان، گروه محققان، دفتر نشر معارف، 1385.