شنبه، 24 خرداد 1399

احکام معاملات | سوال چهل

پرسش :

گفته مى شود رباخوارى حرام است، لطفاً برایم توضیح دهید.

پاسخ :
ربا به دو شکل محقق مى شود:

نخست: رباى در قرض: هرگاه قرض دهنده شرط کند که زیادتر از مقدارى که داده بگیرد، ربا و حرام است، خواه جنسى باشد که با وزن و پیمانه خرید و فروش مى شود یا با عدد، بلکه اگر قرار بگذارد که بدهکار عملى براى او انجام دهد یا جنس دیگرى اضافه کند، همه اینها ربا و حرام است، ولى مانعى ندارد خود بدهکار بدون این که شرطى در کار باشد مقدارى اضافه کند بلکه این کار مستحب است.

دوم: رباى در معامله: و آن این است که مقدارى از جنسى را که با وزن یا پیمانه مى فروشند به زیادتر از همان جنس بفروشد.

در روایات اسلامى مذمّت از ربا بسیار شده است و از گناهان بسیار بزرگ محسوب مى شود.

منبع: احکام غرب نشینان، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دام ظله)، تهیه و تنظیم: محمدصادق مطهری فرد، انتشارات نسل جوان، 1395.