دوشنبه، 24 شهريور 1399

احکام نجاسات | سوال هشت

پرسش :

با توجه به اختلاف نظرهایى که در خصوص صابئین وجود دارد، بفرمایید: الف) آیا پیروان این فرقه، از اهل کتاب هستند؟ ب) ازدواج دائم یا موقّت با آنان چه حکمى دارد؟ ج) در صورتى که مسلمانى به طور شبه عمد یکى از آنها را به قتل برساند، حکم دیه وى چگونه است؟ د) آیا حکومت اسلامى ـ به شرط اقتضاى مصلحت ـ مى تواند به عنوان حکم ثانویّه دیه او را به اندازه دیه مسلمان بپردازد؟ ه ) در صورتى که قتل وى به نحوى باشد که اگر مسلمان بود دیه اش بر عهده بیت المال بود؛ آیا دیه این شخص را نیز مى توان از بیت المال پرداخت؟

پاسخ :
ما نظر خود را در تفسیر نمونه{1} درباره صابئین نقل کرده ایم و از نظر فقهى دلیلى بر این که آنها اهل کتابند در دست نیست و لهذا احکام کفّار غیر کتابى را دارند، مگر در مواردى که عناوین ثانویّه، غیر آن را ایجاب کند.

پی نوشت:
1. تفسیر نمونه، ج 1، ذیل آیه 62 سوره بقره
​​​​​​​
منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.