سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسائل متفرقه | محیط زیست: سوال یک

پرسش :

با توجّه به تأکیدات و توجّه دین مبین اسلام بر حفظ محیط زیست ورعایت بهداشت محیط و بهداشت عمومى، حکم تخریب محیط زیست که موجب ضرر و زیان عمومى است (نظیر آلوده ساختن رودخانه ها و نهرها و دریاچه ها چه از طریق پساب شیمیایى کارخانجات و چه از طرق دیگر که منجر به آسیب رساندن یا نابودى محیط زیست آبها و دریاها مى شود) و همچنین نظر اسلام درباره تخریب جنگل ها ومراتع که از انفال مى باشد چیست؟ حکم آلوده کردن هوا به واسطه بهره گیرى از برخى لوازم گرمازاى دودزا یا تجهیزات صنعتى (اعم از کارخانجات یا خودروها و مانند آن) که رعایت استانداردهاى قانونى در آن نشده و موجب تأثیر نامطلوب بر محیط زیست وهواى تنفّسى مى شود چه مى باشد؟

پاسخ :
بى شک هر گونه تخریب محیط زیست که سبب ضرر و زیان به دیگران گردد شرعاً جایز نیست، و قاعده «لاضرر» که از قواعد مسلّمه اسلام است گواه این معناست.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.