سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسائل متفرقه | محیط زیست: سوال چهار

پرسش :

با توجّه به این که مرکز تحقیقات محیط زیست دانشگاه قم به منظور نگهدارى و توسعه و ترمیم محیط زیست با استفاده از دانشمندان حوزه و دانشگاه در زمینه عوامل زیست محیطى و مبانى فقهى و حقوقى آن به تحقیق اشتغال دارد، لطفاً پرسش هاى زیر را پاسخ دهید. الف) استفاده از بوق ها و یا ماشین ها و موتورهایى که به دلیل نقص فنّى سر و صدا ایجاد کرده و آرامش محیط را بر هم مى زند چه حکمى دارد؟ ب) استفاده از تلفن همراه در مجامع عمومى و فضاى بسته در صورتى که موجب مزاحمت اطرافیان گردد چه حکمى دارد؟ ج) ریختن زباله در آب جارى جوى ها یا در زمین خالى مجاور و مانند آن که موجبات ناراحتى همسایه ها را فراهم کرده، و باعث بروز آلودگى و بیمارى مى گردد چه حکمى دارد؟ د) آیا رعایت بهداشت در محیط زیست واجب است؟ هـ) با توجّه به نقش فضاى سبز در آرامش و رشد انسانى، ایجاد و توسعه وبهینه سازى آن چه حکمى دارد؟

پاسخ :
جواب الف تا ج: هیچ گونه مزاحمت عمدى جایز نیست.

جواب د: در مواردى که عدم رعایت آن سبب ضرر و زیان قابل ملاحظه اى به خود انسان یا دیگران مى شود لازم است.

جواب هـ: این کار، کار خوبى است.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.