پنجشنبه، 24 مهر 1399

انتخاب نوع کاغذ، تعداد صفحه و حجم کتاب در قرارداد چاپ | سوال دو

پرسش :

ناشرى با نویسندهاى درباره چاپ کتاب وى توافق مى کند، ولى بعد از این که طرفین از همدیگر جداشدند، ناشر مرداد مى شود که کتاب را با کدام کاغذ چاپ کند. چون ناشر یک نوع کاغذ دارد، اما با سه منبع تولید و هر کدام داراى قیمت متفاوت از دیگرى است؛ به گونه اى که اگر کاغذ اعلى را انتخاب کند، سود آن تقلیل مییابد و اگر کاغذ ارزان را در نظر بگیرد، سود آن ازدیاد خواهد یافت و به طور طبیعى ناشران سود زیاد را دوست دارند و از این رو کاغذ ارزان را انتخاب مى کنند. اکنون سؤال این است که اگر نوع کاغذ، یکى اما منابع صنعت و تولید آن متفاوت باشد؛ یعنى تولید چند کشور و با قیمت هاى متفاوت باشد، آیا ناشر مى تواند هر نوعى را که بخواهد انتخاب کند؟ یا این که لازم است رضایت صاحب کتاب را به دست آورد یا در قرارداد این شرط را بگنجاند تا مشکل شرعى پیدا نکند؟

پاسخ :
اگر در ضمن قرارداد، نوع کاغذ معین نشده باشد، مالاک، نوع متعارف و متداول در چاپخانه‌ها و مراکز نشر است.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.