پنجشنبه، 24 مهر 1399

تهیه رساله دانشگاهى توسط کسى دیگر

پرسش :

برخى از محصلین تحصیلات عالى در دانشگاه‌ها در آماده کردن رساله (تز) هاى دانشگاهى خود، با نویسندگان دیگرى توافق مى کنند تا این رساله ها را در مقابل مبلغ پول، نوشته و آماده کنند و سپس آنان بعد از این که براى آمادگى دفاع، رساله تهیه شده را به دقت خواندند و مطالعه کردند، به این عنوان که خود آن را تهیه کرده اند، به مقامات مربوطه دانشگاه تقدیم مى کنند و بعد هم با دروغ و تزویر به درجه استادى یا دکترى نایل مى شوند. نظر شریعت در مورد این دانشجویان چیست‌؟ همچنین نظر شریعت در مورد کسى که رساله دانشگاهى را به نیابت از دیگرى تهیه کرده چیست‌؟

پاسخ :
این عمل جایز نیست. چنان که عمل کسى که به نیابت از دیگرى به نوشتن رساله مى پردازد، نیز جایز نیست.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.