جمعه، 23 آبان 1399

فلسفه عدم اشتراط طهارت در نماز میت

پرسش :

چرا در نماز میت طهارت شرط نیست و مانند دیگر نمازها سجده و رکوع ندارد؟

پاسخ :
مستند جواز نماز خواندن بر میت بدون طهارت روایات متعددی است که در مجامع روایی ما نقل شده است.[1]

امام رضا علیه السلام در مورد فلسفه حکم مذکور فرمود:
«نماز بر میت بدون وضو جایز است زیرا در آن رکوع و سجده ای نیست و تنها دعا کردن و درخواست از خدا در آن می باشد و جایز است که شما در هر حالتی دعا کنی و از خدا مسالت داشته باشی. وضو در نمازی واجب است که رکوع و سجود داشته باشد». [2]

امام صادق علیه السلام فرمود:
«در نماز میت تکبیر و تسبیح و حمد خدا و تهلیل است و برای انجام این امور وضو شرط نیست و شما می توانی در منزل خودت تکبیر و تسبیح خدا را بدون وضو انجام دهی».[3]

مستند این که نماز میت رکوع و سجود ندارد نیز روایات متعددی از اهل بیت می باشد. [4]

امام رضا علیه السلام در مورد فلسفه این حکم فرمود:
«در نماز میت رکوع و سجود نمی باشد زیرا هدف از نماز میت شفاعت کردن از میت به نزد خدا می باشد ( و مراد تذلل و کرنش خداوند نمی باشد که نیاز به رکوع و سجود داشته باشد ). مراد از آن شفاعت کردن برای بنده ای است که در آینده محتاج شفاعت و دعا می باشد و از گذشته خود خالی شده است».[5]

پی‌نوشت‌ها:
[1] - وسائل الشیعه ج3 ص110
[2] - عیون الاخبار ج2 ص115 - علل الشرایع یک جلدی ص268
[3] - الکافی ج3 ص178 - التهذیب ج3 ص203
[4] - وسائل الشیعه ج3 ص90 باب 8
[5] - عیون الاخبار ج2 ص114 - بحار الانوار ج6 ص76

​​​​​​​منبع: حوزه نت