پنجشنبه، 25 دی 1399

راهکار مقابله با افسردگی

پرسش :

چگونه با افسردگی مقابله کنم؟

شرح پرسش :
مدتی است دچار کم حوصلگی با بهتر بگویم بی حوصلگی شده‌ام. سراغ هر کاری می‌روم انگیزه و اشتیاق انجام دادنش را ندارم. احساس می‌کنم فرصت های زندگی را از دست می‌دهم. با اینکه در اوج جوانی هستم و باید شاداب باشم اما شادابی‌ام را از دست داده‌ام.
پاسخ :
افسردگی موضوعی است که افراد فراوانی از آن رنج می‌برند و شایعترین مشکل روانی در سراسر جهان است. اما نباید افسردگی را با غمگینی یکی دانست.
غم و اندوه اولا حالتی است گذرا و مقطعی و ثانیا باعث افت عملکرد و آسیب به فعالیتهای روزمره فرد نمی‌شود.

اما افسردگی، عبارتست از غم و اندوه پایدار (حداقل چند هفته متوالی)، که همراه با علائم زیر رخ می‌دهد:
- کاهش انرژی و میل برای انجام فعالیتهای روزمره (افت کاری، تحصیلی و...)
- بی میلی و کاهش سطح تعاملات اجتماعی
- افکار خود سرزنشگرانه و آسیب زننده
- افزایش و یا کاهش اشتهاء
- افزایش یا کاهش خواب
- یاس و نا امیدی
و... .

بر این مبنا و با شناخت علائم، در صورتیکه شما افسرده باشید، اگر بتوانید علائم فوق و مشابه را، کنترل و کاهش دهید، به موازات آن از سطح افسردگی شما نیز کاسته خواهد شد.

در صورتی که افسردگی شدید باشد برای کاهش علائم فوق مراجعه به یک متخصص و استفاده از دارو ضرورت دارد. لکن اگر مدت زمان زیادی از آن نمی‌گذرد و یا علائم آن شدید نباشد، شما می‌توانید با استفاده از روشهای خودیاری بر آن غلبه نمایید، انشاءالله.

همانگونه که گفته شد خودیاری شما عبارتست از سعی در کاهش علائم فوق. بر این اساس لازم است:

۱- از خود سرزنشگری (تفکر انتقادی) اجتناب نمایید.

۲- از زندگی در گذشته فاصله بگیرید به تعبیر علی علیه‌السلام‌ «ما فاتَ مَضی وَ ما سیأتیکَ فَاَیْنَ؟ قُمْ فَاغْتَنِم الفُرصَةَ بَینَ العَدَمَین: آنچه گذشت، از دست رفت و آنچه می‌آید کجاست؟ برخیز و فرصت میان دونیستی را دریاب.»

بر پایه این روایت نورانی " اینجا و اکنون " را شعار زندگی خود قرار دهید.

۳- ورزش را در برنامه خود بگنجانید. ورزشهایی چون شنا، کوهنوردی و... بسیار مفید خواهد بود.

۴- از گردش و تفریح غافل نشوید. سعی کنید در طبیعت حضور پیدا کنید و از صدای رودخانه، پرندگان و... لذت ببرید. زندگی ماشینی خاصیت غم‌زایی دارد!

۵- برای مسافرت برنامه ریزی کنید. رسول مکرم اسلام صلوات الله و سلامه علیه و اله فرمودند: « سافروا تصحوا».

۶- از تنهایی و خلوت فاصله بگیرید و حتما ساعاتی را با دوستان، بستگان و افراد مورد علاقه و محبوب خود سپری کنید.

۷- با دیگران درد دل کنید و از فرو بردن غم خودداری کنید. حداقل دغدغه های خود را بنویسید.

۸- استفاده از قوس نزولی مقایسه (امکانات، موفقیتها و داشته های خود را با افرادی مقایسه کنید که از شما پایینتر هستند).

۹- لازم است به میزان کافی بخوابید و از خواب زیاد و کم دوری کنید.

۱۰- نوع تغذیه و ساعات آن نقش بسزایی در سلامت شما دارند. به تعبیر قرآن کریم «فلینظر الانسان الی طعامه». از نگاه طب سنتی، افسردگی متاثر از غلبه سودا است. بر این مبنا با یک مشاوره طبی (سنتی) برای خود رژیم غذایی، مناسب و مبتنی بر اصول را دنبال کنید.

منبع: www.soalcity.ir