جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | ثبوت و عدم ثبوت وقف: سوال سی

پرسش :

ما اهالی قصبۀ آریکان تویسرکان همدان، در ده اقدام به بنای حمامی عمومی با‏‎ ‎‏کمک دولت نموده ایم، که کار ساختمان نیمه تمام شده است. ولیکن محل احداث، قبلاً‏‎ ‎‏ـ به طوری که می گویند ـ قبرستان بوده، که شاید حدود صد سال یا بیشتر است که در‏‎ ‎‏آن کسی دفن نشده است، و در سؤالی که از آیت الله‌ گلپایگانی پرسش شده ـ که از‏‎ ‎‏چگونگی و نحوۀ سؤال و جواب اطلاع درستی در دست نیست ـ گویا ایشان فرموده‏‎ ‎‏است که از انجام ادامۀ کار، خودداری نمایید. لذا، با در نظر گرفتن این که قبور مخروبه‏‎ ‎‏بوده است، و کسی از ما و شاید پدران ما یاد ندارند که کسی در آن جا دفن شده باشد، و‏‎ ‎‏با در نظر گرفتن این که حمام عمومی است و اکثریت کار ساختمان آن و تمام بنای آن‏‎ ‎‏به انجام رسیده است از آن امام معظم می خواهیم حکم شرعی مسأله را ابلاغ نموده، تا‏‎ ‎‏ما از شک بیرون آمده و تکلیف خود را بدانیم. ‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، اگر وقف بودن قبرستان معلوم نیست، ساختمان حمام‏‎ ‎‏عمومی در آن مانع ندارد. ‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمیی(ره)، تهران، 1392 ش.