شنبه، 25 بهمن 1399

احکام وقف | شرایط صحت وقف: سوال بیست و دو

پرسش :

شخصی چند قطعه ملک را وقف مؤبد و حبس مخلّد نمود برای تعزیه داری و‏‎ ‎‏سوگواری حضرت سیدالشهدا حسین بن علی علیه السلام، ارواحنا فداه. و تولیت املاک فوق‏‎ ‎‏را مادام العمر برای خود قرار داده و اسمی از حق التولیه نبرده است. و در وقف نامه‏‎ ‎‏متذکر شده است که از درآمد املاک فوق فقط ‏‏ آن را مصرف مخارج مراسم‏‎ ‎‏عزاداری سرور شهیدان برسانید و بقی‏‏ۀ‏‏ درآمد که ‏‏ می باشد، متعلق به خود واقف‏‎ ‎‏باشد و تولیت املاک فوق را نیز بعد از مرگ برای شخص دیگری معین کرده است و‏‎ ‎‏در این مورد ‏‏ از منافع ملک را حق التولیه برای متولی پس از مرگ خودش قرار‏‎ ‎‏داده است. و باز هم از بقیه منافع ملک هیچ گونه ذکری به میان نیاورده است. با توجه به‏‎ ‎‏مطالب فوق، نظر مبارک را در مورد این مسأله شرعیه اعلام دارید که وقف بر نفس‏‎ ‎‏لازم می آید یا خیر؟‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، در فرض مذکور، حکم وقف بر نفس را ندارد و باید بر طبق‏‎ ‎‏وقف عمل شود.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.