شنبه، 25 بهمن 1399

احکام وقف | شرایط صحت وقف: سوال یک

پرسش :

در جنب تکیۀ رینه لاریجان، قطعه زمینی به مساحت‏‎ ‎‏تقریبی پانصد متر حدود ده سال قبل توسط شخص خیّری، به منظور توسعۀ تکیه و‏‎ ‎‏سقّاخانه خریداری شده، ولی تا کنون وقف نگردیده و صیغۀ وقف جاری نشده است،‏‎ ‎‏فقط قسمتی که مورد نیاز توسعۀ سقّاخانه بود، به تصرف تکیه درآمد، مابقی زمین‏‎ ‎‏مانده. بعضی از برادران ـ من باب احتیاط ـ موضوع را با ارسال فتوکپی قبالۀ خرید‏‎ ‎‏زمین به آن دفتر ارجاع نمودند، که شاید محتوی قباله خرید دالّ بر وقفیت زمین مورد‏‎ ‎‏بحث باشد؛ چون در همسایگی این قطعه زمین، سید اولاد پیغمبری خانه دارد که از‏‎ ‎‏نظر جا و مکان در مضیقه است و تقاضا دارد قسمتی، تا حدود پنجاه متر به او فروخته‏‎ ‎‏شود، تا از مضیقه به در آید. بناءً علی هذا، تقاضا دارد پاسخ فرمایند که آیا می شود‏‎ ‎‏مقدار پنجاه متر از این زمین را به او فروخت و وجه آن صرف تعمیرات تکیه گردد یا‏‎ ‎‏خیر؟ خواهشمند است جریان را کلاً روشن فرمایید.

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، زمین اگر وقف نشده و یا به تصرف و قبض وقف درنیامده،‏‎ ‎‏اختیار آن با مالک است و تنها خریدن، به منظور صرف در وقف یا‏‎ ‎‏ساختن تکیه و حسینیه، وقف حساب نمی شود.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.