دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف | تولیت وقف: سوال پنجاه و پنج

پرسش :

‏به عرض عالی می رساند: سقاخانه ای در نبش خیابان سی متری و کیکاوس اهواز‏‎ ‎‏در همسایگی بنده موجود است که چهل سال است ساخته شده و تا سال قبل، در‏‎ ‎‏تصرف شخصی بوده که علاوه بر این که درآمد آن را صرف امور واهی می کرده و‏ ‏اصولاً درآمدی نشان نمی داده، موجب هتک حرمت سقاخانه نیز شده بود؛ لذا مؤمنین‏‎ ‎‏و منازل اطراف سقاخانه، از اول سال 1358 امور آن را به دست این جانب سپرده اند.‏‎ ‎‏در این مدت، مؤمنین برای سقاخانۀ مذکور وجوه نقدی و پارچه و چراغ و تصاویر به‏‎ ‎‏رسم هدیه و نذورات آورده و داخل آن می گذارند. وقف نامه ای نیز در دست نیست و‏‎ ‎‏لذا نمی دانم پس از خرج و اجرت خادم سقاخانه، وجوه نقدی را در چه جهت خرج‏‎ ‎‏نمایم و یا به چه حسابی واریز نمایم و آیا پارچه و چراغ و تصاویر که مورد حاجت‏‎ ‎‏نیست را می توانم به وجه نقد تبدیل نمایم یا خیر؟ و بالاخره وجوه نقدی را چه کنم؟‏‎ ‎‏درآمد سقاخانه نیز از دو تا سه هزار ریال، کم و بیش در روز می باشد. چندی قبل به‏‎ ‎‏زیارت عتبات عالیات مشرف شده و خدمت حضرت آیت الله‌ خویی رسیده بودم؛ از‏‎ ‎‏ایشان استفسار نمودم. دستوری دادند که فتوکپی آن را به پیوست تقدیم می نمایم؛ و‏‎ ‎‏در اهواز نیز خدمت فرزند آیت الله‌ بهبهانی رسیده و ایشان هم دستوری داده اند که‏‎ ‎‏رونوشت آن نیز به پیوست تقدیم می گردد. لیکن این جانب در این مورد نظر حضرت‏‎ ‎‏امام را تکلیف شرعی خود دانسته و تقاضا می نماید در این مورد، تکلیف شرعی‏‎ ‎‏این جانب را تعیین فرمایند. ‏‎

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، متولی خاص و با نبود او، حاکم شرع یا منصوب از طرف او‏‎ ‎‏می تواند زاید بر مقدار مخارج سقاخانه را در مطلق خیرات و مصالح‏‎ ‎‏مسلمین صرف کند.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.