چهارشنبه، 5 خرداد 1400

احکام وصیت | سوال شصت

پرسش :

موصی در تاریخ 1361/11/7 ‎‏فوت نموده است و دارای دو زن و سه پسر و هفت دختر می باشد که دو پسر و یک‏‎ ‎‏دختر صغیر می باشند. این وصیت نامه، سه هفته بعد از فوت موصی، توسط زن های‏‎ ‎‏ایشان ظاهر شده، که غیر از زن ها و یک پسر، هیچ یک از فرزندان از این وصیت نامه‏‎ ‎‏اطلاعی نداشته اند و به آن راضی نیستند. پس از مطالعه موارد مندرج در وصیت نامه،‏‎ ‎‏واضح گردید که چند مورد از موارد موجود در وصیت نامه را فروخته، و یا کارهایی‏‎ ‎‏انجام داده که روی آن قسمت ها شماره گذاری شده، که به اطلاع می رساند: سؤال این‏‎ ‎‏است که: ‏ ‏‏1. آیا وصیت نامه کلاً باطل می شود، یا این که همان قسمت های فروخته باطل‏‎ ‎‏می شود، و یا این که به قوت خود باقی است؟ حکم شرعی آن را بیان فرمایید.‏ ‏‏2. آن مواردی که وصیت شده، تقریباً دو ثلث از بهای کل ثروت موصی را تشکیل‏‎ ‎‏می دهد؛ حکم شرعی این سؤال را هم بیان دارید.‏

پاسخ :
جواب سوال 1:
‏‏بسمه تعالی، بر فرض ثبوت وصیت شرعاً، نسبت به مقداری که یقین به‏‎ ‎‏فروش آن دارند، وصیت باطل، و در بقیه باقی است.‏

جواب سوال 2:
‏‏بسمه تعالی، وصیت، در ثلث ترکه نافذ است.‏

​​​​​​​منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.