چهارشنبه، 5 خرداد 1400

احکام وصیت | سوال هفتاد

پرسش :

لطفا به سوالات ذیل پاسخ دهید: 1. شخصی فوت شده است و قلیل املاکی دارد در مرض موتش وصیت نموده‏‎ ‎‏است و یکی از دخترانش را وصی خود قرار داده، آیا وصیت بر ثلث بدون رضایت‏‎ ‎‏وارث صحیح است و یا خیر؟ ‏‏2. در ضمن وصیت نامه مقداری از اموال خودش که نخیله به عنوان بخشش و حق خدمت در مرض‏‎ ‎‏موتش به همان وصیّ داد آیا این بخشش و حق خدمت در مرض موت صحیح است و یا خیر؟‏ ‏‏3. باز همان شخص موصی در مرض موتش پنج اصله نخل وقف ابا عبدالله‌ الحسین علیه السلام نموده است،‏‎ ‎‏آیا این وقف در مرض موت بدون رضایت وارث صحیح است؟ حکم الله‌ جاری فرمایید. ‏ ‏‏

پاسخ :
جواب سوال 1:
‏‏بسمه تعالی، وصیت در مقدار ثلث مجموع ترکه نافذ است و در زاید بر آن‏‎ ‎‏موقوف بر اجازۀ ورثه است. ‏

جواب سوال 2:
‏‏بسمه تعالی، اگر در حال حیات مالی به کسی بخشیده و در زمان حیات خود تحویل موهوب له‏‎ ‎‏داده هبه صحیح است. ‏

جواب سوال 3:
‏‏بسمه تعالی، اگر وقف و تحویل جهت وقف در زمان حیات شخص انجام گرفته صحیح است و‏‎ ‎‏رضایت وارث شرط نیست. ‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.