پنجشنبه، 21 مرداد 1400

حکم فرزندی که در مسافرت شوهر متولد شده

پرسش :

مردى به مسافرت رفته و مسافرتش بیش از یک سال به طول کشیده است. در این مدّت همسرش پسرى به دنیا آورده که بعداً باعث اختلاف بین زوجین شده و بدین سبب مرد زنش را طلاق داده است. اینک آن زن از دنیا رفته و آن پسر بزرگ شده و حقّش را مى خواهد. مرد مى گوید: «زنم این بچّه را بعد از یک سال از مسافرتم به دنیا آورده است، او پسر من نیست هرچند همسرم عفیفه و مؤمنه بوده، و از او هیچ بدى ندیده ام» و زن تا آخر عمرش مى گفت: «این بچّه فرزند شوهرم است و روز قیامت حقّم را خواهم گرفت»اکنون چند سؤال مطرح است: الف) آیا قول شوهر که مى گوید: «چون زن بچّه را بعد از یک سال از جدایى او به دنیا آورده است پس فرزند من نیست» قبول مى شود؟ ب) اگر مشکوک باشد که زن بچّه را بعد از دوازده ماه از سفر زوج، یا قبل از دوازده ماه به دنیا آورده است، حکم چیست؟ ج) حکم ارث و محرمیّت این پسر نسبت به آن زن و شوهر و بچّه هاى آن دو چیست؟ د) حکم خود این پسر فى حدّ ذاته چیست؟

پاسخ :
چنانچه تولّد بچّه از آن زن معلوم باشد و شوهر ادّعا کند که بعد از یک سال از مسافرت او بوده و دلیلى بر ادّعاى خود نداشته باشد، آن بچّه متعلّق به آن زن و شوهر است و با هر دو محرم است و از هر دو ارث مى برد ولى اگر مرد بتواند با دلیل شرعى ثابت کند که بعد از یک سال از سفر او متولّد شده است فرزند او محسوب نمى شود.‌

منبع: مرکز پاسخگویی به احکام شرعی و مسائل فقهی دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دام ظله)