چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

حضرت محمد صلى‏الله‏عليه‏وآله قبل از بعثت پيرو چه دينى بود؟

پاسخ :
دليلى وجود ندارد كه پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏وآله حتماً مى‏بايست مانند ديگران پيش از بعثت، از آيين مسيح پيروى كندرحمة الله زيرا برحسب برخى از شواهد، آن حضرت پيش از رسالت نيز از سوى خدا تأييد شده بودرحمة الله يعنى به گونه‏اى هرچند به صورت الهام و يا در خواب حقايق غيبى به او وحى مى‏شد و روح‏القدس همراه وى بوده است و براساس، وظايف خاصى كه خداوند از وى مى‏خواست، عمل مى‏كردرحمة الله اما در چهل سالگى به صلى الله وعليه وسلم‏رسالت‏رحمهما الله مبعوث شدرحمة الله يعنى فرشته وحى و پيك الهى بر وى فرود آمد و تكليف تبليغ و دعوت اجتماعى به سوى آيين جديد الهى را بر دوش او نهاد.
حضرت على عليه‏السلام در خطبه قاصعه فرمودعليهم‏السلام صلى الله وعليه وسلم‏و لقد قرن الله به صلى الله عليه و آله من لدن ان كان فطيما اعظم ملك من ملائكته يسلك به طريق المكارم و محاسن اخلاق العالم ليله و نهاره...رحمة الله خداوند از آن زمان كه حضرت محمد از شير گرفته شد، بزرگ‏ترين فرشته از فرشتگان خود را همنشين او ساخت و اين فرشته، شب و روز آن حضرت را به مكارم و اخلاق خوب جهانى هدايت مى‏كردرحمهما الله.1
بچه‏اى كه از دوران كودكى تحت تربيت بزرگ‏ترين فرشته قرار بگيرد به بالاترين مقامات الهى نايل مى‏گردد و كسى كه به آن مقامات رسيد، حقايق غيبى براى او مانند محسوسات اين جهان، محسوس و مكشوف مى‏شود.
علامه مجلسى مى‏گويدعليهم‏السلام از آن زمانى كه حضرت محمد به رشد عقلى رسيد، پيامبر بود و از جانب خدا توسط فرشته‏اى به نام روح القدس مورد تأييد بود. آن حضرت در همان زمان و قبل از بعثت، صداى فرشته را مى‏شنيد و خداوند با آن حضرت سخن مى‏گفت و پس از آن كه به چهل سالگى رسيد، مبعوث گرديد و پس از آن، فرشته را مى‏ديد و قرآن بر او نازل شد.2
ميرزاى قمى در كتاب صلى الله وعليه وسلم‏قوانين‏رحمهما الله مى‏گويدعليهم‏السلام قول حق اين است كه پيامبر اسلام پيش از بعثت بر اساس دين خودش عبادت مى‏كردرحمة الله چون آن حضرت از همه پيامبران برتر است و اگر پيامبر اسلام تا چهل سالگى پيامبر نباشد، در اين صورت، حضرت عيسى و حضرت يحيى از آن حضرت برتر خواهند بودرحمة الله چون حضرت عيسى و حضرت يحيى در كودكى پيامبر بودند.3 ابن ابى الحديد در شرح نهج البلاغه مى‏گويدعليهم‏السلام‏
حضرت امام باقر عليه‏السلام فرمودعليهم‏السلام خداوند با همه پيامبران خود فرشتگانى را همراه ساخت. مأموريت اين فرشته‏ها، محافظت از اعمال آنها و تبليغ رسالت مى‏باشد. خداوند از آن زمان كه حضرت محمد از شير گرفته شد، فرشته بزرگى وى را همراهى مى‏كرد. اين فرشته، آن حضرت را به سوى خير و اخلاق خوب هدايت مى‏كرد و از بدى‏ها و اخلاق بد باز مى‏داشت و همين فرشته بود كه پيش از آن كه آن حضرت به درجه رسالت برسد، او را با صلى الله وعليه وسلم‏السلام عليك يا رسول الله‏رحمهما الله صدا مى‏كرد و پيامبر هنوز جوان بود كه با اين جمله صدا زده مى‏شد.4
براى اطلاعات بيشتر به بحارالانوار، ج عليهماالسلام‏قدس سره، قوانين الاصول و الصحيح من سيرةالنبى، ج قدس سره، مراجعه كنيد.
پى‏نوشت:
1. نهج‏البلاغه، ترجمه فيض الاسلام، ص 811.
2. بحارالانوار، ج 18، ص 271.
3. قوانين الاصول، چاپ سنگى، ج اول، ص 255.‏