چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

با توجه به اين كه ممكن است افراد در گفت‏وگوها صداقت نداشته باشند و واقعيت را نگويند، گفت‏وگو چه فايده‏اى دارد؟

پاسخ :
براى تشخيص صداقت در گفت‏وگوى ازدواج، راهكارهايى وجود دارد )ر.ك: ص 181 - 178(؛ اما اگر شخص دروغ هم بگويد، خود گفت‏وگو فوايدى دارد كه نبايد از آن گذشت:
1. آشكار شدن مطالب درونى: با صحبت مى‏توان به تناقض‏هاى گفتارى شخص پى برد. امام على )عليه‏السلام( مى‏فرمايد:
ما اضمر احد شيئا الا ظهر فى فلتات لسانه و صفحات وجهه. ) نهج‏البلاغه، كلمات قصار، 26
انسان هر چه را در دل پنهان كند، از لغزش‏هاى زبان و حالات چهره‏اش آشكار مى‏شود.
2. تشخيص ميزان رشد عقلانى: با گفت‏وگو مى‏توان تا حدودى به ميزان رشد عقلانى و هوش بهر شخص دست يافت.
3. ايجاد تعهد: گفتن مطالب حتى اگر غيرواقعى باشد،نوعى تعهد ايجاد مى‏كند و شخص را وامى‏دارد تا به گفته‏هاى خود عمل كند.
4. اتمام حجت: وقتى مطالبى را كه برايتان مهم است در جلسات گفت‏وگو مطرح كنيد، در حقيقت نوعى اتمام حجت كرده‏ايد و بعدا نمى‏تواند بگويد نپرسيدى و اگر مى‏پرسيدى مشكلاتم را مى‏گفتم.
5. تحمل بهتر مشكلات: در صورتى كه گفت‏وگو صورت پذيرد و مشكلات دو طرف گفته شود، شخص راحت‏تر مى‏تواند با آن مشكلات كنار بيايد؛ زيرا آگاهانه پذيرفته است. مواجهه با مشكلاتى كه انتظارش را نداريم، شوك وارد مى‏كند و زندگى را با مشكل روبه‏رو مى‏سازد.
6. استقلال و استبداد رأى: با سخن گفتن مى‏توان تا حدودى فهميد كه شخص، استقلال رأى )ر.ك: ص 193 و 194( يا استبداد رأى )ر.ك: ص 195( دارد يا نه.
7. تعادل روحى - روانى: گفت‏وگوها راهكار مناسبى براى تشخيص تعادل روحى - روانى طرف است )ر.ك: ص 187(.
افزون بر اين فوايد، در گفت‏وگو مى‏توان با لهجه طرف آشنا شد و به ادب و متانت او، اضطراب‏هاى غير عادى )ر.ك: ص 105( و حتى مشكلات جسمى‏اش )رنگ‏پريدگى، ضعف فراوان و...( نيز پى برد.