چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

همسر من تنها دو ماه بعد از عقد ابتدا با گرفتن يک وکالتنامه از مادرش ملک 130 متري خود را به نام مادرش انتقال داد.اين ملک از مستثنيات دين نيست چون زندگي ما در آپارتمان رهني کوچکتري شروع گرديد.ملک 130 متري اکنون در رهن است.چگونه مي توانم معامله صوري و فرار از دين را ثابت کنم؟کنم؟چون ايشان با نقشه قبلي اين کار را کرده است.مهريه من هزار سکه تمام است و ايشان براي رد گم کردن خودرا با درآمد چهارصد تومان معرفي کرده در صورتيکه مدير بازرگاني با دو ميليون درآمد ماهانه است.در ضمن يک جلسه دادرسي مهريه انجام شده و وي غيبت کرده است.

پاسخ :
ماده 218 قانون مدني چند نكته در اين خصوص ذكر ميكند كه بايد به آن توجه كرد :
معامله صوري معامله اي است كه در آن به شكل واقعي معامله صورت نگرفته باشد ، يعني نه پول رد و بدل شده باشد و نه خريدار و فروشنده نيت انجام معامله را داشته باشند و ايجاب و قبول به مفهوم حقوقي واقع نشده و قصد مشتركي هم وجود نداشته باشد مثلا يك خانه در مقابل مبلغي مشخص به فرد ديگري منتقل شود . در چنين شرايطي اگر اركان معامله رعايت نشود ، معامله صوري است و دادگاه مي تواند با طي شدن شرايطي دستور ابطال آن را صادر كند.
اگر انتقال اموال از سوي مرد پيش از مطالبه مهريه از سوي زن صورت گرفته باشد ، معمولا قضات نمي پذيرند كه معامله صوري بوده است ممكن است مردي احساس كند همسرش قصد اجرا گذاشتن مهريه اش را دارد . ممكن است زن يك ماه بعد اين كار را بكند ، اما در چنين حالتي ثابت كردن اين مساله كه اين معامله صوري بوده بسيار سخت است و اگر دادگاه با درخواستي از سوي زن براي ابطال معامله مواجه شود ، به دقت اين موضوع را بررسي خواهد كرد . مطابق قانون ، معاملات صوري به قصد فرار از دين در مقابل طلبكاران اعتبار ندارد و اين مساله نسبت به طرفيني كه اين معامله را منعقد كرده اند اعتبار دارد و نافذ است . اگر در چنين شرايطي بين مردي كه بدهكار مهريه است با پدر و مادرش اين معامله صورت گيرد ، اصل بر اين است كه اين معامله صوري بوده است ، اما اگر سندي آورده شود كه مثلا نشان دهد مادر اين فرد 100 ميليون تومان به او پول داده تا ملك او را بخرد ، اين مساله از سوي دادگاه بررسي خواهد شد . در چنين شرايطي بعد از تحقق معامله به قصد فرار از دين ، اگر اين معامله صوري با دادخواست ابطال ، باطل شود ، مال موجود به فرد طلبكار منتقل مي شود ، اما اگر بعد از مطالبه مهريه از سوي زن ، نقل و انتقال صورت گيرد باطل كردن اين معامله از طرف قانون ساده تر است .
اگر زني بعد از به اجرا گذاشتن مهريه خود يا پيش از آن متوجه انتقال اموال از سوي همسرش به فرد ديگري شد ، براي شكايت بايد به دادگاه حقوقي مراجعه كند . در چنين شرايطي بعد از اثبات صوري بودن خانه يا مورد معامله ، طي نامه اي به اداره ثبت اعلام مي شود كه از نقل و انتقال ملك به دليل بدهكاري صاحب آن جلوگيري شود . اين نامه در سوابق فرد ثبت مي شود . اگر هم او آپارتمان يا زميني داشته باشد ، با نامه اي كه از سوي اداره ثبت اسناد و املاك براي دادگاه ارسال مي شود ، اعلام مي شود كه پلاك ثبتي فوق از نقل و انتقال به دليل بدهي ممنوع است .
www.hvm.ir

نظرات کاربران