دوشنبه، 22 فروردين 1390

پرسش :

سر درد چست؟ و چگونه ايجاد مي‏شود؟

پاسخ :
نقاط مختلفي در سر وجود دارند كه مي‏توانند دچار درد شوند. از جمله اعصاب در جمجمه، ماهيچه‏هاي سر و رگهاي خوني كه در سطح و پايه مغز گسترش يافته‏اند. اما خود مغز و استخوانهاي جمجمه نمي‏توانند درد بگيرند، زيرا هيچ عصب حساس به دردي در آنجا وجود ندارند. در انتهاي اين اعصاب حساس به درد، پيام رسانهاي عصبي كوچكي وجود دارند كه با استرس، تنش، كم خوني، و ديگر عوامل تحريك كننده سر درد تحريك مي‏شوند. وقتي اين اتفاق مي‏افتد، آنها (با كمك مواد شيميايي كه اطلاعات مربوط به درد را منتقل مي‏كنند) پيامهايي را به مغز ارسال مي‏دارند.
به نظر برخي دانشمندان، افرادي كه ميگرن يا انواع ديگر سر دردهاي زجرآور دارند، داراي آندروفين(لغت يوناني براي مورفين دروني) كمتر از حد ميانگين هستند. آندروفين يكي از مواد شيميايي طبيعي تسكين دهنده در بدن است. بيشتر پژوهشگران بر اين باورند كه تغيير در جريان خون مغز و تغييرات بيو شيميايي، باعث ايجاد درد مي‏شوند.
سيستم عصبي به محركي مثل استرس پاسخ مي‏دهد و يك گرفتگي عضلاني آغاز مي‏شود كه سرخرگهاي آورنده خون به مغز را تنگ مي‏كند و موجب تجمع پلاكتهاي خون مي‏شود. اين حالت باعث آزاد شدن ماده‏اي به نام سروتونين مي‏شود كه آن نيز سرخرگها را تنگ مي‏كند و مشكل را وخيم‏تر مي‏سازد. سرخرگهاي ديگر مغز كه با كمبود اكسيژن مواجه گشته گشادتر مي‏شوند تا اين جريان كاهش يافته را جبران كنند. اين عمل، بعضي مواد شيميايي نامطبوع و عوامل ايجاد كننده درد را از جمله پروستاگلاندين‏ها (كه موجب التهاب، تورم و افزايش حساسيت به درد مي‏شوند) را ايجاد مي‏كند. هنگامي كه واكنش زنجيره‏اي كامل شد، فرد سر درد طاقت فرسا مي‏گيرد.
www.ch3.ir