سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

درباره ی کاربرد پیوند سلولهای بنیادی توضیح بفرمایید و این پیوند برای چه افرادی بکار می رود ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر اردشیر قوام زاده، فوق تخصص خون و آنکولوژی:
کشور ما 70 میلیون جمعیت دارد . داشتن مراکز پیوند که بتواند پیوند سلول های بنیادی را انجام بدهد میشود سالی 1400 مرکز . ما و همکاران من با فعالیتهای زیادی که می کنند این فعالیت هایی که خدمت شما عرض کردم وابسته به کلیه افراد مرکز است . چه پزشک ، چه آزمایشگاه و چه نرسینگ های آن و نرسینگ های ما یکی از بهترین نرسینگ های دنیا هستند . زیرا وقتی از اول به قسمت سلول های بنیادی آمدند در اینکار بودند و اینکار را یاد گرفته اند یعنی واقعا در اینکار تخصص دارند و توانایی آنرا هم دارند . مرکز ما الان حدود 400 تا می باشد . در شیراز سالی 150 تا عمل پیوند سلولهای بنیادی را انجام می دهند . الان در مورد آوردن سِت دستگاهها مشکلاتی ایجاد شده است . بعد از آن بیمارستان امام خمینی راه اندازی شده است و بعد بیمارستان طالقانی هم راه اندازی شده است . در شهر کرمان و مازندران هم این مراکز راه اندازی شده است . مرکز پیوند سلول های بنیادی محلی است برای آموزش ، یادگیری روش درمان ، هم دانشجو ،رزیدنت و اَنتر می توانند در این مورد اطلاعات پیدا کنند . و علاقه پیدا کنند که به دنبال این کار بروند . پس تعداد آنها افزایش پیدا کرده است ولی هنوز به حد نصاب نمیرسد . اگر کل این پیونده ارا حساب کنیم در سال 600 پیوند میشود و این کافی نیست . یک سرطان خون یا تالاسمی وقتی درمان معمولی میگیرد درمان یک ساله آن به اندازه پیوند میشود . یک پول هنگفتی از مملکت خارج میشود بخاطر درمان بیماری که تالاسمی دارد . ما تابحال 500 پیوند تالاسمی ماژور انجام داده ایم . این ها تا 90 درصددرمان قطعی شده اند . اگر پول خون ، دیسفرال و رفت و آمد به جز زجر خانواده و بیمار را حساب کنیم پول یکسالش به اندازه ی پول پیوند نمیشود . یک فردی هم که سرطان خون دارد اگر هزینه ی سه سال درمان او را حساب کنیم ، هزینه پیوند کمتر از آن میشود . شش ماه بخواهد درمان بشود ، مکرر بستری بشود و مکرر دارو ها را بزند ، در ایران پول پیوند کمتر در می آید تا پول شیمی درمانی و آنتی بیوتیک هایی که از خارج وارد می کنند . مثلا در سرطان خون اطفال احتیاج نیست که حتما پیش آگهی خوب داشته باشند حتی اگر پیش آگهی بد هم داشته باشند قابل درمان هستند . با اینکه همه ی مراکز کمک کرده اند که این مراکز راه انداز یشده اند ولی متاسفانه اخیرا ما با این ستی که در دستگاه می گذارند مشکل پیدا کرده ایم . من می خواهم از آقای دکتر عباس شیبانی که رئیس مرکز ارزیابی بودند بسیار تشکر کنم تا آن موقع که تشریف داشتند خیلی کمک می کردند . الان هم باید راه ایشان ادامه پیداکند تا کار ما عقب نیفتد .الان گاهی اوقات مریض در لیست انتظار قرار گرفته است برای سِتی که باید در دستگاه بگذاریم و سلول بگیرم و الان تعداد این ست ها کم شده است . باید سِت به اندازه ی کافی باشد تا فعالیت های ما عقب نیفتد . کاربرد پیوند در خیلی از بیماریها هست ولی حدود 50 تا 60 بیماری را در مرکز پیوند می کنند . بیمار باید مشاوره بشود که ببینند پیوند می خواهد یا نه و از دکتر کمک بگیرد که ببیند پیوند به او کمک میکند یا خیر و این دکترها همه دوره دیده هستند و این ها دوره ی هماتولوژی و مدی آنکولوژی اطفال و بزرگسالان دوره دیده اند. بیماران توجه کنند که درمان گر او مدی آنکولوژی باشد .
مثلا وقتی یک بیمار سرطان خون به مرکز پیوند در رشت مراجعه می کند باید حرف آنها را بپذیرد و دیگر به تهران نیاید. زیرا دکتری که در آن مرکز است بسیار توانا است و با ما هیچ فرقی ندارد و شادی آنها جوانتر هستنند و توانایی شان از ما بالاتر باشد . در مورد درمان با آقای دکتر مشورت کنید و دکترهمان موقع دنبال دهنده اش می گردد یعنی آزمایش دهنده اش را بدهند بلافاصله تا درمان اولیه را کرد بعد پیوند را در محل انجام میدهد البته آنهایی که محل هایشان ندارند می توانند به تهران بفرستند تا پیوند را انجام بدهند . هر بیماری سرطانی احتیاج به پیوند ندارد مثلا بیماری که سرطان کلون روده بزرگ دارد و دیر مراجعه کرده است و کبد آن هم درگیر شده است ، او باید شیمی درمانی بکند اگر جواب داد و یک مقدار از کبدش مانده بود می توانند آن را دربیاورند وبعد می تواند مراجعه کند به سیستم یک گروه که باید نتیجه اش در آن معلوم بشود . ممکن است بعضی از آنها پیشرفته باشد . در مورد سرطان سینه اگر بیمار احتیاج داشته عمل میشود و بعد شیمی درمانی میشود بعضی هم رادیوتراپی احتیاج دارند و بعد پیوند انجام میدهند که دو برابر نتیجه می گیرند که کمک کننده است . یا اینکه سرطان پیشرفته شده باشد ، درمان بکنند بعد که دیدند جواب داده است می توانند از پیوند استفاده کنند که ببینند از دهندگان خواهر یا برادر باشند می تواند استفاده کنند . پس اگر زود تشخیص داده شود و درمان بشود . مثلا بطور معمول ما سرطان خون را یک دوره درمان می کنیم و بعد دو دفعه ترکیبی به آن می زنیم بعد بیمار را رها می کنیم . روشی که ما ایجاد کرده ایم این است که ما یک دور روی بیمار شیمی درمان اولیه را انجام میدهیم بعد اگر بلافاصله دهنده داشته باشد نمی گوییم که دوباره یک ماه بخوابد یک پیوند بشود بیمار حداکثر بین سه تا چهار هفته پیوند بعدی اش را گرفته و دیگر احتیاج ندارد که بیمار کاری بکند لذا او را مرخص می کنیم . پس یک دفعه درمان اولیه می گیرد بعدی نمی گیرد و پیوند میشود و بعد با هم مقایسه می کنیم که ببینیم کدامش بهتر درمی آید و علی الظاهر آن که پیوند می گیرد باید بهتر در بیاید . بیمارانی که الان برای پیوند به این مرکز مراجعه میکنند بیماران سرطان خون حاد تالاسمی که بین 60 تا 70 در صد آنها درمان قطعی شده اند یعنی ازدواج کرده اند و بچه دار شده اند که ما برای بیمار از برق استفاده نمی کنیم مثل خارج ازکشور و بخاطر همین اینها بارداری شان را حفظ میکنند و می توانند باردار بشوند ، بیماری تالاسمی ، بیماری ، فانکولونی ، بیماری میولومولتیپ ، سرطان سینه ، در بیماری های خونی شدید هم می شود از پیوند استفاده کرد و تعداد زیادی از بیماریهای اطفال که الان تعداد زیادی از آن الان در مرکز ما درمان میشود . در این مرکز اطفال ما از بچه ی دو ماهه پیوند می کنیم تا 14 ساله .
www.ch3.ir