سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

پسر من از بچگی کم کاری تیروئید داشته و ما متوجه نشده ایم و نمی دانستیم . با آزمایشاتی که انجام دادیم سیزده سالگی متوجه شدیم و الان پانزده سالش است . از نظر قدی مشکل دارد و دوست دارد که قدش خیلی بلند بشود . آقای دکتر چه توصیه ای برای ما دارند؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر علی ربانی، فوق تخصص غدد کودکان:
من می خواهم در مورد کم کاری تیروئید مادرزادی و یدر مورد کم کاری در سنین قبل از بلوغ صحبت کنم . یک بچه ی نمیشود که از مادرزادی تیروئیدش کم کار باشد . ما الان چند سالی است که بچه ها را غربال گری می کنیم . یعنی هر بچه ای که در ایران متولد میشود در مراکز بهداشتی اینها را مورد آزمایش قرار میدهند با یک قطره ی خون که در روی فیلتر می گذارند می فهمند که تیروئید این بچه کم کار است یا بیماری دیگر مادرزادی که کمیاب است را تشخیص می دهند . ما این دو نوع را در سطح کشور غربال گری می کنیم . اگر آزمایشات غربالگری مشکوک بود و یا نشان داد که کم کار است ، پیش پزشکی می رود که می تواند آن را تحلیل بکند و آزمایشات تکمیلی انجام میدهد و اگر آزمایش درست بود ، درمان را شروع می کند . و اگر نبود بچه را تحت نظر می گیرد و به خانواده اطمینان میدهد . نکته ای که باعث نگرانی خانواده ها میشود این است که وقتی پزشک به این ها اطلاع میدهد که این بچه را پیش متخصص ببرند ، این موضع این قدر خانواده را نگران می کند که ما بیشتر از اینکه به اطلاعات پزشک بپردازیم و به درمان برسیم باید خانواده را آرام بکنیم ، مادری که می خواهد بچه اش را شیر بدهد و ... من از همکاران محترمی که در خانه های بهداشت که زحمت میکشند و هم از خانواده هها خواهش می کنم که در این فاصله ی کمی که ما بیما را مطلع می کنیم تا برود اطلاعات را بگیرد یک فاصله ی زیادی نیست . بالاخره ما با یک آزمایش و معاینه متوجه می شویم که بچه کم کاری تیروئید دارد یا خیر و اگر داشت یک قرص می دهیم . سریع تریم بیماری که ما میتوانیم درمان بکنیم همین کم کاری تیروئید است . اگر ما کم کاری مادرزادی نداشتیم ، ممکن است در طول زندگی مان به دلایلی تیروئیدمان کم کار بشود .بالاخره بسته به سن ما ، ما با علائم بالینی متوجه میشویم که بیمارکم کار است و با یک آزمایش آن را تایید می کنیم و درمان می کنیم . به محض اینکه درمان شد ضایعه ای ایجاد نمی کند . واکثر این ها هم که اختلالی در رشد ایجاد کرده اند را باز پس می گیرند و جبران می کنند . بنابر این این خانمی که نگران بچه شان بودند آن بخشی از اشکالاتی که در کم کاری تیروئید بود با درمان تیروئید مشکل رفع میشود و اگر خیلی کوتاه باشند ، باید مشکل را در جای دیگری ببینیم .
www.ch3.ir