شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

درخصوص تأثیر استفاده از مسکن ها مانند استامینوفن و بروفن و همینطور دگزامتازون بر روی کبد توضیح بفرمایید.

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر بیژن صدری زاده، متخصص بیماری های عفونی:
نباید این فکر را کرد که ویتامین ها عارضه ای ندارند . بعضی از ویتامین ها مانند ویتامین D سمی هستند و بر روی کلیه و دستگاه های دیگر بدن آسیب وارد می کنند . در خصوص داروهای دیگر که قطعاً این مسئله وجود دارد . دارو مانند شمشیر دو دم است . یعنی خود دارو جدا از مسئله ی مقاومت دارویی نیز عوارض دارد . هیچ دارویی بدون عارضه نیست . این پزشک است که باید منافع دارو را در مقابل ضررهای آن بسنجد . اگر به این نتیجه رسید که برای یک بیمار منافع دارویی که می خواهد تجویز کند از لحاظ بهبودی بیماری بر مضرات آن برتری دارد آن را تجویز می کند . بعضی اوقات نه تنها دارو نفع ندارد ، ضرر هم دارد . مسکن ها هم به همین صورت است . انواع و اقسام مسکن ها وجود دارد که مهم ترین آن آسپرین است . آسپرین درکلیه ی افرادی که سن آنها زیر هیجده سال است و علائم سرماخوردگی و آنفولانزا دارند نباید داده شود . چون خطر ایجاد عارضه ی مغزی وجود دارد و کبد را گرفتار می کند . یا اگر کسی زخم معده داشته باشد ، آسپرین باعث خونریزی می شود . استامینوفن که اینقدر مرسوم است دارویی است که اگر بیشتر از آن میزانی که باید مصرف شود تجویز شود ، برای کبد سم است . می تواند باعث از کار افتادن کبد شود و حتی کار به پیوند کبد برسد . اینکه افراد با یک سرما خوردگی ساده یا یک سردرد ساده فوراً یک قرص استامینوفن کدئین می خورند . اگر هم بهتر نشدند دو ساعت بعد یک فرد دیگر خانواده می گوید یک قرص دیگر بخور که بهتر شوی . این کار غلط است و نباید آن را انجام داد . یک کار دیگر هم وجود دارد که حتی متأسفانه در جوامع پزشکی هم دیده می شود که هر مریضی به سادگی به علت اینکه تب داشته اند یا یک عفونت تنفسی همراه با تب دارند بخصوص در بچه ها ، یک آمپول دگزامتازون تزریق می شود . این کار غلط است . حتی در بزرگسالان نیزغلط است . کورتون عارضه ی زیادی دارد . کورتون اسلحه ی دارویی بسیارعالی است ولی به شرطی که بجا استفاده شود . وگرنه کورتون می تواند که عوارض جدی برای معده و برای استخوان ها از نظر پوکی استخوان ایجاد کند . البته در بعضی از جاها نمی توان پزشک را ملامت کرد . این بیماران هستند که می شنوند که فردی کمر درد داشته آمپول کرتُن تزریق کرده و خیلی موثر بوده است . این افراد پزشک را تحت فشار قرار می دهند . ولی پزشک که فرد عالمی است و کار خود را می داند و مسئولیت اخلاقی دارد نباید این کار را انجام دهد.
www.ch3.ir

نظرات کاربران