شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

لطفاً بهداشت فردی را تعریف بفرمایید .

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر ربیعی راد، کارشناس ارشد پرستاری کودکان و متخصص دوره ی پرستاری زخم:
قبل از اینکه به بهداشت فردی بپردازیم ابتدا کلیاتی را راجع به بهداشت خدمت شما می گویم و بعد به اهمیت بهداشت فردی می پردازیم . بعد از آن بهداشت فردی اعضاء بدن که از اولین قسمت دفاعی بدن یعنی پوست شروع می کنیم که یک مختصری به آن اشاره می کنیم . بعد از آن در رابطه با بهداشت دست بطور کامل و کلی صحبت می کنیم ، در خانواده ، در جامعه ، آموزش آن به کودکان یا وقتی که به عنوان یک ملاقات کنند یا همراه در بیمارستان حضور پیدا می کنیم . بهداشت به طور کلی علم وهنر تأمین سلامتی مردم است . و راه هایی برای حمایت و بهترکردن این سلامتی تأمین شده است . که این کار از طریق فعلالیت های سازمان دهی شده ی اجتماعی صورت می گیرد . یا می توان به این شکل تعریف کرد که بهداشت عبارت است از علم و هنر پیشگیری از بیماری ها ، افزایش طول عمر و ارتقاء سطح سلامت مردم جامعه با یک کوشش جمعی . اگر بخواهیم دقیق توضیح دهیم که بهتر درک شود برای کنترل بیماری واگیر می توان بیماری آبله را یاد آوری کرد . یک زمانی همه ی مردم کشور ما حمایت کردند و این بیماری در کشور ما ریشه کن شد . یا بیماری سل و مالاریا که در کشور ما تحت کنترل است . یا اگر بخواهیم در سطح جهانی در نظر بگیریم ، یک یا دو سال گذشته جهان با خطر بروز همه گیری آنفولانزا روبرو بود . که مشخصاً در سال 1388 آنفولانزای نوع A این مسئله را داشت . اما تمام مردم جهان برای واکسیناسیون و برای راهکارهایی که برای پیشگیری بصورت هشدار به آنها آموزش داده شده بود تلاش کردند . و این بیماری که توانسته بود در دهه ی 1950 یک کشتار شدیدی را در دنیا داشته باشد ، با تلفات انسانی کمتر توانست مهار شود . بهسازی محیط و تأمین خدمات پزشکی و پرستاری برای تشخیص و درمان بموقع بیماری ها موثر است . ایجاد یک سیستم شبکه ی بهداشتی که الان در کشور ما سالها است که وجود دارد . تدوین نظام اجتماعی که هر فردی از جامعه بتواند از استانداردهای لازم برای تأمین بهداشت برخوردار شود . و آموزش بهداشت فردی . چرا بهداشت فردی اینقدر اهمیت پیدا می کند که لازم است آموزش داده شود ؟ چون برای ما همیشه این امکان وجود ندارد که با همه ی افرادی که در محیط اطراف ما وجود دارند بتوانیم آنقدر تعامل عمیق و طولانی یعنی معاشرت طولانی داشته باشیم که بتوانیم خود واقعی مان را به آنها بشناسانیم . یعنی آن چیزی که هستیم . بنابراین یک حدی از قضاوت مردم در ارتباط با ظاهر ما است . شکل ظاهر یک فرد چه غلط و چه درست در نحوه ی قضاوت دیگران نسبت به او تأثیر می گذارد . پس وقتی قرار است در مورد ما از روی ظاهر ما قضاوت شود بهتر است به آراستگی ظاهر خود توجه کافی داشته باشیم . حالا این ظاهر آراسته به چه معنا است ؟ ظاهر آراسته به درست ایستادن ، درست راه رفتن ، تمیز و متناسب لباس پوشیدن ، به بهداشت خود رسیدگی کردن است . گفتم متناسب لباس پوشیدن ، این تناسب با سن ، موقعیت و فصل است. اگر یک فرد میانسال را در نظر بگیریم که متناسب با فردی لباس بپوشد که دهه ی دوم سن خود را می گذراند، این لباس در شأن این فرد نیست . موقعیت ها نیز مهم است . اگر یک فردی را در نظر بگیریم که برای تدریس به دانشگاه می رود یعنی مدرس دانشگاه است یا یک جوانی که برای مصاحبه جهت استخدام در پست مدیریت می رود اگر این فرد با لباسی که برای ورزش و کوه نوردی معمولاً مناسب است حضور پیدا کند قضاوت خوبی در مورد او نمی شود و قطعاً نمی تواند آن پست را بدست بیاورد. تناسب با فصل نیز مهم است . اگر ما به فرزند خود در فصل تابستان لباس مناسب نپوشانیم یا در هوای سردبرای او پوشش کافی بکار نبریم روی قضاوت دیگران تأثیر می گذارد . متوجه می شوند که ما نسبت به این بچه توجه کافی را نداشته ایم . در این حال پاگیزگی پوست ، مو ، دندان ها و سایر اعضاء بدن نیز اهمیت به سزایی دارد . چون علاون بر اینکه عدم رسیدگی به بهداشت آنها می تواند موجب بیماری می شود ، حتی اگر این بیماری واگیر دار هم نباشد باعث دورشدن مردم از ما می شود. کلاً فردی که از لحاظ بهداشتی ظاهر آراسته ای دارد در جامعه بهتر پذیرفته می شود .
www.ch3.ir