شنبه، 27 فروردين 1390

پرسش :

من دو سال است که کمردرد دارم و بیشتر اوقات این دردها از صبح تا ظهر طول می کشد به طوری که صبح ها به سختی از جای خود بلند می شوم . به پزشک هم مراجعه کردم و گفتند که به دلیل گودی کمر است . ده جلسه هم فیزیوتراپی رفتم ولی بهتر نشدم شما چه توصیه ای دارید ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمد مهدی امام، فوق تخصص روماتولوژی:
درکمردردهای مزمن برای اینکه بتوان در درمان آن موفق شد چند نکته بسیار اساسی است . اول علت است . ایشان با این ماهیت درد که صبح ها بدتر است و بافعالیت بهتر می شود . ممکن است رماتیسم ستون مهره باشد البته حتمی نیست . باید معاینه شوند و شرح حال گرفته شود و چیزهای دیگر بررسی شود . بخصوص رماتیسم های ستون مهره سال ها دردهای بین دو کتف دارند . که در مورد خیلی از آنها سال ها بررسی های متعدد به عمل می آید اینها رماتیسم های ستون فقرات دارند عصرها و شبها هم بدتر می شود و معمولاً به هیچ نتیجه ای نمی رسند تا موقعی که درمان رماتیسم ستون فقرات در خصوص آنها انجام میشود . دردهای رماتیسم ستون فقرات ممکن است دردهای پاشنه بوجود بیاورد . ممکن است تورم گذرای مفاصل ایجاد کند . و گاهی اوقات فقط در ناحیه ی کمر است و این حالت سفتی که با فعالیت بهتر می شود . پس اول در کمردرد مزمن پیدا کردن علت است . آیا واقعاً فقط گودی است در این صورت دلیلی ندارد که سه یا چهارساعت درد آن ادامه پیدا کند و با فعالیت بهتر شود . اتفاقاً گودی کمر با ایستادن های طولانی به شدت بدتر می شوند . ایستادن طولانی سمی است برای گودی کمربخاطر اینکه درد آن را خیلی زیاد تر می کند . یاد ما باشد افرادی که گودی کمر دارند ممکن است فی البداهه آن را داشته باشند اما گاهی مهره ها لیز میخورد . که این بیماری خیلی بدی است و باید حتماً به آن بها داده شود . در مراحل اولیه درمان های دارویی و استفاده از کرست می تواند کمک کننده باشد ولی در مراحل پیشرفته نیاز به جراحی دارد . در خانم های حامله هم ممکن است گودی کمر وجود داشته باشد به صورت فیزیولوژیک ولی خود آن می تواند منجر به کمردردهای حاملگی شود . اما ایشان در کمردردهای مزمن چه کاری باید بکنند ؟ پس یک تشخیص مناسب است و دوم کنترل فاکتورهای روانی است . در کمردردهای مزمن ازدیاد کمردرد به فاکتورهای روانی است . کسانی که حساس هستند ، استرس دارند و دپرس هستند معمولاً کمردردهای آنها مزمن میشود . پس فاکتورهای روانی همراه با کمردرد باید درمان شود . سوم استفاده ی صحیح از کمر است . این پنج کار را نکنید از کمر خود صحیح استفاده کنید . چهارم ورزش مناسب و مستمراست . ورزش های خاصی است که چند عدد از آنها خیلی ساده است . در بستر هم قابل انجام است . برای تنبل ها خیلی خوب است چون افرادی که کمردرد می گیرند ورزش نمی کنند و تنبل هم هستند . می توانید شب قبل از خواب یا صبح قبل از اینکه بلند شوید این ورزش ها را انجام دهید . دو یا سه عدد از آنها که خیلی ساده است من به شما می گویم . همینطور که در بستر خوابیده اید زانوی خود را خم می کنید و پای خود را قل می دهید . این یک ورزش خیلی ساده است . دوم همینطور که پای شما روی زمین خم است باسن خود را از زمین بلند کنید . گاهی اوقات افرادی که کمردرد دیسکی دارند وقتی باسن خود را بلند می کنند دچار درد می شوند . اگر این مسئله وجود دارد قبل از اینکه باسن خود را بلند کنید دست خود را درگودی کمر قرار دهید و بعد این کار را انجام دهید . سوم در همین حالتی که پای شما خم است پای خود را در شکم جمع کنید و بعد زمین بگذارید . این سه حرکتی که خیلی ساده و ملایم است و در بسیاری از افرادی که کمردرد دارند خیلی کارساز است . اما ورزش های مکملی دیگری داریم چیزی حدود سی تا چهل حرکت دیگر که از روی کتابچه هایی که در همین زمینه وجود دارد و افراد فیزیوتراپ قابل توصیه است . پنجم درمان های دارویی که پزشک براساس اینکه شما چه بیماری دارید و چه مشکلی دارید ، تنگی نخاع یا گودی کمر است براساس آن انتخاب می کند و درمان لازم را برای شما انجام می دهد . پس شما که دچار کمردرد مزمن هستید علت باید معلوم شود . فاکتورهای روانی را باید کنترل کنید . استفاده صحیح از کمر باید داشته باشد . ورزش مستمر کنید و در نهایت درمان های دارویی هم خیلی کمک کننده خواهد بود .
www.ch3.ir