شنبه، 10 ارديبهشت 1390

پرسش :

معروف‌ترين روايات اهل سنت كه در مورد قيام حضرت مهدی (عج) آمده است چيست؟

پاسخ :
احادیث بسیاری در منابع اهل سنت در مورد قیام امام زمان (عج) آمده است که ما در اینجا به ذکر چند مورد بسنده می‌کنیم:

1 ـ «احمد حنبل» از ائمّه چهارگانه اهل سنّت در كتاب «مسند» خود از «ابوسعید خدری» نقل می‏‌كند كه پیامبر اكرم (ص) فرمود:
«لاتَقُوم السّاعَةُ حَتّی تَمْتلاٌ الاَرْضَ ظُلْماً وَ عُدْواناً، قال ثُمَّ یخْرُجُ رَجُل مِنْ عِتْرَتی اَوْ مِنْ اَهلِ بَیتی یمْلاُها قسْطاً وَعَدْلاً كما مُلِئَتْ ظُلماً وَ عُدواناً(1)؛
قیامت بر پا نمی‏‌شود تا آن زمانی كه زمین پر از ظلم و ستم گردد، سپس مردی از عترت یا اهل بیت من قیام می‏‌كند و زمین را پر از قسط و عدل می‌‏سازد آن گونه كه ظلم و ستم ان را پر كرده بود.»

2 ـ ترمذی محدّت معروف به سند صحیح (طبق تصریح منصور علی ناصف در التّاج) از عبدالله از پیامبر اكرم (ص) نقل می‌‏كند كه حضرت فرمود:
«لَوْ لَمْ یبْقَ مِنَ الدُّنْیا اِلاّ یوْمٌ لَطَوَّلَ اللهُ ذلِكَ الْیوْمَ حَتّی یبْعَثَ رَجُلاً منّی اَوْ مِنْ اَهْلِ بَیتی یواطِیءُ اِسْمُهُ اِسْمی وَ اِسْمُ اَبِیهِ اِسْمَ اَبی یمْلاُ الاَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلاً كَما مُلِئَتْ ظُلْماً وَجَوْراً(2)؛
اگر باقی نماند از عمر دنیا مگر یک روز، خداوند آن یک روز را چنان طولانی می‏‌كند كه مبعوث كند مردی را از من یا از اهل بیت من (تردید از راوی روایت است و مفهوم و محتوا یكی است) كه اسم او اسم من، و اسم پدرش، اسم پدر من است زمین را پر از عدل و داد می‏‌كند آن گونه كه از ظلم و ستم پر شده است.»

3 ـ حاكم نیشابوری در مستدرک، حدیث مشروح‌تری در این زمینه از ابوسعید خدری از پیامبر اكرم (ص) نقل می‏‌كند كه حضرت فرمود:
«ینْزِلُ بِاُمَّتی فی آخِرِ الزّمانِ بَلاءُ شَدید مِنْ سُلْطانِهِمْ ، لَمْ یسْمَعُ بَلاءُ اَشَدُّ مِنْهُ ، حَتّی تَضیقَ عَنْهُمُ الاَرْضُ الرَّحْبَهُ ، وَ حَتّی یمْلاُ الاَرْضَ جَوْراً وَ ظُلْماً ، لایجِدُ الْمُؤْمِنُ مَلْجَاً یلْتَجِاُ اِلَیه مِنَ الظُّلْمِ فَیبْعَثُ اللهُ عَزَّوَجَلَّ رَجُلاً مِنْ عِتْرَتی، فَیمْلَأ الاَرْضَ قِسْطاً وَعَدْلاً كَما مُلِئِتْ ظُلْماً وَ جَوْراً ، یرْضی عَنْهُ ساكِنُ السَّماءِ و ساكن الاَرض، لاتدخَّر، الارض من بذرها شیئاً الا اَخْرجتَهُ، وَ لا السَّماءٌ مِنْ قَطْرِها شَیئاً اِلاّ صَبَّهُ اللهُ عَلَیهِمْ مِدْراراً(3)؛
در آخرالزمان بلای شدیدی بر امّت من از سوی سلطان آن‌ها وارد می‌‏شود، بلایی كه شدیدتر از آن شنیده نشده ! تا آنجا كه زمین وسیع و گسترده بر آنها تنگ می‏‌شود، و تا آنجا كه زمین پر از جور و ظلم می‏‌گردد، و مؤمن پناهگاهی برای پناه جستن به آن از ظلم نمی‌‏یابد در این هنگام خداوند متعال مردی از عترتم را مبعوث می‌‏كند كه زمین را پر از عدل و داد كند، آن گونه كه از ظلم و ستم پر شده بود، ساكنان آسمان (فرشتگان) از او خشنود می‏‌شوند، و همچنین ساكنان زمین، زمین تمام بذرهای خود را بیرون می‏‌فرستد و بارور می‏‌شود، و آسمان تمام دانه‌‏های باران را بر آنها فرو می‏‌بارد. (و همه جا را سیراب و پر بركت می‏‌كند.)»

حاكم نیشابوری بعد از ذكر حدیث می‏‌گوید این حدیث صحیح است هر چند «بخاری» و «مسلم» آن را در كتاب خود نیاورده‌‏اند.

و این گونه احادیث از راویان مختلف، در منابع مشهور اهل سنت، فراوان است و نشان می‌‏دهد كه سرانجام حكومت جهانی به دست با كفایت حضرت مهدی (عج) برپا می‏‌شود، و همه جا پر از عدل و داد می‏‌گردد و مضمون آیه «...انَّ الاَرّضَ یرِثُها عِبادِی الصّالِحُونَ(4)؛ ... به درستی که زمین را بندگان صالح من به میراث می‌برند.» تحقق می‏‌یابد.

پی‌نوشت‌ها:
1. مستدرک احمد، 3/36.
2. التّاج، 5/343.
3. المستدرک علی الصحیحین، 4/465.
4. سوره انبیاء، آیه 105.