دوشنبه، 1 اسفند 1390

پرسش :

براي از بين بردن کامل جوش و لکه هاي صورت چه بايد کرد؟

پاسخ :
آکنه يا جوش يک بيماري است که نزديک به زمان بلوغ در مردان و زنان ظاهر شده و در اغلب موارد در پايان نوجواني فعاليت آن کمتر مي شود و شدت آن در افراد فرق مي کند، ممکن است جزئي يا بسيار التهابي و با جوشگاه هاي شديد همراه باشد. در خانم ها پيش از دوره قاعدگي معمولاً عود ادواري دارد و ممکن است حتي تا هنگام يائسگي تداوم يابد. آکنه مي تواند به دنبال تغييرات فصلي و استرس، استفاده از لوازم آرايش ناسازگار با پوست و اختلالات هورموني شدت پيدا کند و معمولاً در افرادي که سابقه خانوادگي جوش زدن دارند، بيشتر ديده مي شود. عده اي معتقدند که تغذيه نيز در آن تأثير دارد، ولي تمامي منابع روي اين مساله توافق نظر ندارند؛ ولي به نظر مي رسد خوردن غذاهاي محرک مثل فلفل، غذاهاي چرب اشباع مثل چيپس و غذاهاي بسيار( پرچرب) موجب افزايش آن مي شود. در هر صورت، آکنه علل مختلفي دارد که بر اساس آن بايد بيمار درمان هاي لازم را انجام دهد؛ مثلاً اگر علت آن اختلالات هورموني مانند تغييرات سطح پرولاکتين و يا کيست هاي تخمداني باشد، حتماً در ابتدا لازم است اين مشکلات برطرف شود و سپس داروهاي موضعي مختلف، بنا به نوع آکنه بيمار تجويز گردد. در مواقعي نياز به آنتي بيوتيک است که در هر صورت تشخيص آن و انتخاب نوع دارو و بر عهده پزشک مي باشد. در نهايت براي جوش هايي که به هيچ کدام از درمان هاي ذکر شده ( موضعي و آنتي بيوتيک خوراکي) پاسخ نمي دهند، از راکوتان که يک ترينوئيد خوراکي وابسته به ويتامين A است، مي توان استفاده کرد که البته درماني طولاني مدت است، ولي تاثير بسيار خوبي بر آکنه هاي غير پاسخ دهنده دارد که بايد حتماً با کنترل آزمايش هاي کبدي باشد و بيمار در طي درمان از حاملگي اجتناب کند. به نظر مي رسد منظور از لکه هاي صورت که در ادامه سوال آمده است، همان جاي باقيمانده از جوش هاست ( فرورفتگي ها و لک هاي حاصل به دنبال آکنه) که در اين شرايط نيز بهتر است توسط پزشک ميزان و عمق ضايعات باقيمانده معاينه شود؛ زيرا اگر جاي جوش ها ( جوشگاه ها) بسيار عمقي باشد، درمان آن بسيار مشکل و حتي ممکن است کم نتيجه باشد. گروهي از داروها مانند تريپتونين را مي توان در درمان اسکار و لک به کار برد و در مواقع پيشرفته از روش هاي مکانيکال استفاده کرد.
روش هاي گوناگوني براي برداشتن و اصلاح جاي جوش ها وجود دارد، که مي توان به روش هاي زير اشاره کرد:
الف) سايش پوست با درم ابريشن: سايش پوست سال هاست که انجام مي شود و اگر به درستي صورت گيرد، تکنيکي ارزشمند در کاهش عمق اسکارهاي فرورفته مي باشد. وسيله مورد استفاده جهت اين کار « ميکرودرم» نام دارد که مي توان آن را هر دو تا چهار هفته تا رسيدن به نتيجه مطلوب ( معمولاً پنج تا شش جلسه)، ادامه داد. البته تعدادي از جاي جوش ها قدري فرو رفته و عميق اند که نمي توان با سايش آنها را مسطح کرد. برخي جراحان پوست اين جوشگاه ها را با يک بيوپسي منگنه اي Pounch Biopsy برمي دارند که معمولاً پس از طي يک دوره يکماهه و فيبروزه شدن اين اتوگراف و رشد اپيدرم، نتايج قابل توجهي به دست مي آيد. تزريق سوسپانسيون کلاژن به درون لايه درم بنام فيبرل (Fibrel) نيز از ديگر روش هاست که البته روي ضايعات بسيار عمقي و قديمي تأثير زيادي ندارد. از روش هاي نوين و جديدتر مي توان به ليزر و راديوفرکونسي (RF) اشاره کرد که بسيار مؤثر و راحت تر، ولي هزينه آن بالاتر است. در هر صورت تعيين روش و ميزان پاسخ دهي بيمار پس از ديدن ضايعات توسط پزشک امکان پذير است. قابل ذکر است که کرم هاي مختلف موضعي فقط براي از بين بردن جاي تيره جوش ها مؤثر است و تأثير قابل توجهي در جاي ( عمق جوش ها) ندارد.
Rasekhoon.net