جمعه، 29 ارديبهشت 1391

پرسش :

عامل رشد و نفوذ طرز فكر اخباري‏گري چيست؟

پاسخ :
يك چيز كه باعث رشد و نفوذ طرز فكر اخباري در ميان مردم عوام مي شود آن جنبه حق به جانب عوام پسندي است كه دارد، زيرا صورت حرف اين است كه مي‏گويند: ما از خودمان حرفي نداريم، اهل تعبد و تسليم هستيم، ما جز قال باقر(ع) و قال صادق(ع) سخني نداريم از خودمان حرف نمي‏زنيم، حرف معصوم را مي‏گوييم.
شيخ انصاري در فرائدالاصول مبحث «برائت و احتياط» از سيد نعمت الله جزايري كه مسلك اخباري دارد نقل مي‏كند كه مي‏گويد:
آيا هيچ عاقلي احتمال مي‏دهد كه در روز قيامت يك بنده‏اي از بندگان خدا را ( يعني يك اخباري را ) بياورند و از او بپرسند تو چگونه عمل مي‏كردي و او بگويد به فرمايش معصومين عمل مي‏كردم و هر جا كه كلام معصوم نبود احتياط مي‏كردم آنوقت يك همچو آدمي را ببرند به جهنم و از آن طرف يك آدم لاقيد و بي اعتنا به سخن معصوم (يعني يك نفر اصولي و پيرو مسلك اجتهاد) را كه هر حديثي را به يك بهانه طرد مي‏كند ببرند بهشت!! حاشا و كلّا.
جوابي كه مجتهدين مي‏دهند اين است كه اين گونه تعبد و تسليمها، تسليم به قول معصوم نيست، تسليم به جهالت است. اگر واقعاً محرز بشود كه معصوم سخني گفته ما هم تسليم هستيم ولي شما مي‏خواهيد جاهلانه به هر چه مي‏شنويد تسليم شويد.
www.eporsesh.com