چهارشنبه، 24 خرداد 1391

پرسش :

راه هاي تندرستي كدام است؟

پاسخ :
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
لِكُلِّ شَيءٍ حيلَةٌ ، وحيلَةُ الصِّحَّةِ فِي الدُّنيا أربَعُ خِصالٍ : قِلَّةُ الكَلامِ ، و قِلَّةُ المَنامِ ، و قِلَّةُ المَشيِ ، و قِلَّةُ الطَّعامِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هر كارى را چاره‏اى است و چاره تن‏درستى در دنيا ، چهار چيز است : كم سخن گفتن ، كم خفتن ، كم راه رفتن و كم خوردن .
الفضائل ، صفحه 129 عن ابن مسعود ، بحار الأنوار ، جلد 8 ، صفحه 144 ، حديث 67 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 92
**********
الفقه المنسوب للإمام الرضا عليه‏السلام :
رُوِيَ : إذا جُعتَ فَكُل ، و إذا عَطِشتَ فَاشرَب ، وإذا هاجَ بِكَ البَولُ فَبُل ، و لا تُجامِع إلاّ مِن حاجَةٍ ، وإذا نَعَستَ فَنَم ؛ فَإِنَّ ذلِكَ مَصَحَّةٌ لِلبَدَنِ .
الفقه المنسوب للإمام الرضا عليه‏السلام :
روايت شده است : چون گرسنه شدى ، بخور ؛ چون تشنه شدى ، بنوش ؛ چون ادرار بر تو فشار آورد ، ادرار كن ؛ جز از سرِ نياز ، نزديكى مكن ؛ و چون احساس خواب‏آلودگى كردى ، بخواب ، كه اينها مايه تن‏درستى بدن‏اند .
الفقه المنسوب للإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 340 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 260 ، حديث 5 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 92
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
صوموا تَصِحّوا .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
روزه بگيريد تا تن‏درست بمانيد .
دعائم الإسلام ، جلد 1 ، صفحه 342 عن ، الدعوات ، صفحه 76 ، حديث 179 ، عوالي اللآلي ، جلد 1 ، صفحه 268 ، حديث 70 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 267 ، حديث 45؛ كنز العمّال ، جلد 8 ، صفحه 450 ، حديث 23605 نقلاً عن ابن السني و أبي نعيم في الطبّ عن أبي هريرة دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 92
**********
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
سافِروا تَصِحّوا وتَسلَموا .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
سفر كنيد تا تن‏درست و سالم بمانيد .
المعجم الأوسط ، جلد 7 ، صفحه 245 ، حديث 7400 عن ابن عمر ، سبل الهدى والرشاد ، جلد 12 ، صفحه 128 نقلاً عن أبي نعيم في الطبّ عن أبي هريرة دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 94
**********
الإمام عليّ عليه‏السلام :
قِيامُ اللَّيلِ مَصَحَّةُ البَدَنِ .
امام على عليه‏السلام :
شب زنده‏دارى ، مايه تن‏درستى است .
تهذيب الأحكام ، جلد 2 ، صفحه 121 ، حديث 457 ، ثواب الأعمال ، صفحه 64 ، حديث 6 ، المحاسن ، جلد 1 ، صفحه 125 ، حديث 140 كلّها عن أبي بصير عن الإمام الصادق عن آبائه عليهم‏السلام ، تحف العقول ، ص101 وفي كلّها «مصحّة للبدن» ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 267 ، حديث 48 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 94
**********
الإمام زين العابدين عليه‏السلام :
حُجّوا وَاعتَمِروا تَصِحَّ أبدانُكُم ، وتَتَّسِع أرزاقُكُم ، وتُكفَونَ مَؤوناتِ عِيالِكُم .
امام سجّاد عليه‏السلام :
حج و عمره بگزاريد تا تن‏درست بمانيد ، روزى‏تان گشاده شود و خرجى خانواده‏تان تأمين گردد .
في جميع المصادر : «تكفوا» بدل «تكفون».الكافي ، جلد 4 ، صفحه 252 ، حديث 1 عن خالد القلانسي عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، ثواب الأعمال ، صفحه 70 ، حديث 3 ، الدعوات ، صفحه 76 ، حديث 181 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 518 ، حديث 1805 عن الإمام الصادق عنه عليهماالسلام وكلّها نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 267 ، حديث 47 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 94
www.hadithcity.com