پنجشنبه، 22 تير 1391

پرسش :

چگونه رفتار كنيم كه دوستي خوب با ما آشنا شود؟

پاسخ :
سطح پذيرش افراد و ميزان ارتباط آنها با يكديگر كاملاً متفاوت است و بى‏ترديد همه انسان‏ها از يك سطح از پذيرش اجتماعى برخوردار نيستند و علت اين اختلاف يك عامل و دو عامل نيست كه با تقويت يا حذف آنها به هدف مورد نظر در اين مورد برسيم. اما مى‏توان با برشمردن عوامل مؤثر در اين خصوص، افراد را در افزايش ارتباط‏ها و ارتقاء سطح ارتباط آنها با يكديگر كمك كرده و يارى رساند كه اين عوامل به شرح زير مى‏باشد:

1- با ديگران خوش‏سخن باشيد.

2- نرم‏خويى را فراموش نكنيد.

3- كلمات محبت آميز را تكيه كلام خود قرار دهيد.

4- گذشت داشته باشيد.

5- پذيرش بدون قيد و شرط ديگران و برقرار نمودن ارتباط با كمترين هزينه.

6- نيكوكارى.

7- احسان.

8- تصميم قاطع اتخاذ نمودن.

اين موارد فوق از جمله امورى هستند كه در آيات 195 سوره آل عمران و 96 سوره مريم به آنها اشاره شده است و مى‏فرمايد: «اى پيامبر، اگر اين ويژگى‏ها را نداشتى مردم از اطراف تو پراكنده مى‏شدند». بنابراين شما نيز اگر در صدد جذب مردم هستيد بايد به اين امور اهتمام سخت داشته باشيد.

افزون بر موارد فوق‏الذكر در ارتباط‏هاى دوستانه رعايت نكات زير موجب استحكام و تقويت اين روابط خواهد شد كه شما نيز با رعايت دقيق اين امور مى‏توانيد به هدف خود نائل آييد:

الف) رفتارها و اعمالى كه بايد انجام گيرد:

1- همدردى واقعى و عملى،

2- بخشش‏هاى مالى و عفو و گذشت و حتى بر زبان نياوردن آنها،

3- يكرنگى،

4- مدافع حقوق او بودن در حضور و در زمان عدم حضور او،

5- كم‏توقع بودن،

6- اظهار نمودن دوستى و محبت خود با زبان و عمل،

7- فروتنى در برابر او،

8- پرهيز از مجادله و بگومگوهاى بى‏ثمر و حتى برخى بگومگوهاى باثمرى كه موجب رنجش خاطر مى‏گردد،

9- گوش فرادادن به حرف او و شنونده خوب بودن،

10- پوشيدن اسرار او،

11- بردبارى در برابر ناملايمات و لغزش‏هايى كه از او صادر مى‏شود،

12- شاد كردن او،

13- هديه دادن به مناسبت‏هاى مختلف به ويژه مناسبت‏هايى كه براى او اهميت دارد،

14- دعا كردن در حق او،

15- پرهيز از ملامت و سرزنش علنى و غيرعلنى و حتى برخى انتقادهايى كه موجب ناخرسندى او مى‏گردد،

16- وفادارى،

17- تعهد و عهد و پيمان و وعده‏ها،

18- رعايت ادب و احترام و آداب اجتماعى،

19- دورانديشى و خيرخواهى،

20- كوشش در جلب محبت و علاقه او به هر شكلى مشروع و ممكن.

ب ) رفتارها و اعمالى كه بايد از آن پرهيز نمود:

- سخن چينى در حق او،

- خيانت به سخن، حرف، خود او،

- ستم نمودن،

- اتهام بستن،

- تندخويى و بداخلاقى،

- خست به خرج دادن،

- اعمال سليقه‏هاى فردى و شخصى،

- دروغ گفتن،

خلف وعده،

عيب‏جويى نمودن.

اميدواريم با رعايت نكات فوق‏الذكر در نيل به مقصد عالى موفق باشيد

براي مطالعه بيشتر به كتب زيرمراجعه شود:

1- دوستي در قرآن و حديث , نوشته آقاي ري شهري

2- دوستي و دوستان , نوشته آقاي سيد هادي مدرس , ترجمه حميدرضا شيخي و حميدرضا آژير, از انتشارات آستان قدس رضوي , 1376

3- آئين دوستي (دوست يابي) نوشته ديل كارنگي , انتشارات پيمان 1378

4- آئين دوستي در اسلام , نوشته آقاي بابازاده

www.morsalat.com

نظرات کاربران