سه‌شنبه، 4 مهر 1391

پرسش :

نوسانات قیمت نفت در دوران جنگ تحمیلی چه تأثیرى بر روند جنگ و اجراى عملیات‏ها داشت؟

پاسخ :
با توجه به نقش مهم درآمدهاى نفتى در اقتصاد ایران و عراق و تأثیر آن بر بودجه جنگ، میزان صدور و قیمت آن نیز مى‏توانست بر روند جنگ تأثیر بگذارد. این مسئله به ویژه در مورد ایران - که نفت مهم‏ترین منبع درآمدش بود و از کمک‏هاى خارجى نیز بهره‏مند نبود - از حساسیت و اهمیت بیشترى برخوردار بود. به همین دلیل، عراق براى تحت فشار قرار دادن ایران به کشتى‏هاى نفتکش ایران حمله مى‏کرد و هم زمان پایانه‏هاى نفتى ایران را هدف قرار مى‏داد و حامیان عراق از جمله کشورهاى حوزه خلیج فارس نیز در جنگ قیمت نفت (پایین آوردن قیمت) نقش عمده‏اى ایفا مى‏نمودند. تحریم خرید نفت ایران از طرف برخى خریداران و پایین آمدن قیمت نفت، فشارهاى جدیدى بر ایران وارد مى‏کرد. این وضعیت به ویژه از سال 1364 تا پایان جنگ همچنان ادامه داشت.
اولین تأثیر کاهش صادرات نفت و قیمت آن و در نتیجه کاهش درآمدهاى نفتى بر جنگ این بود که موجب مى‏گردید ایران در خرید تسلیحات، که معمولا از بازار سیاه و با قیمت‏هاى گران تهیه مى‏شد، در فشار جدى قرار گیرد.
عدنان مزارعى در بررسى اقتصادى ایران بعد از انقلاب مى‏نویسد: کاهش عمومى قیمت‏هاى نفت و خسارات وارده بر ظرفیت صدور نفت ایران به سبب جنگ با عراق به افت قابل توجه درآمدهاى نفتى انجامید. روشن است که به رغم افزایش درآمدهاى نفتى بین سال‏هاى 1361 تا 1363، جنگ نفتکش‏ها در خلیج فارس و افت شتابان قیمت‏هاى نفت از سال 1365، به سرعت درآمدهاى نفتى ایران را کاهش داد. در سال 1366 درآمدهاى نفتى حدود 40 درصد سال 1356 بود.
مجموع این کاهش درآمدها تأثیر خود را بر بخش نظامى و جنگ بر جاى گذاشت و بودجه‏هاى نظامى دچار کاهش شدیدى گردید؛ طورى که رقم هزینه‏هاى نظامى در سال 1986 به 9339 میلیون دلار رسید و در سال 1987 به 7679 میلیون دلار کاهش یافت. هر چند کاهش درآمد نفت بر هزینه‏هاى نظامى عراق نیز تأثیر گذاشت طورى که از 23506 میلیون دلار در سال 1985 به 16531 میلیون دلار در سال 1986 رسید، اما در همین وضعیت هزینه‏هاى نظامى عراق دو برابر هزینه‏هاى نظامى ایران بود. به این ترتیب واضح است که نوسانات فروش و قیمت نفت تأثیر کمترى بر هزینه‏هاى جنگى عراق داشت که آن نیز به دلیل کمک‏هاى مالى‏یى بود که عراق از کشورهاى حامى دریافت مى‏کرد، اما ایران چون تنها بر منابع خود متکى بود کاهش درآمدهاى نفتى تأثیر عمده‏اى بر هزینه‏هاى جنگى این کشور داشت و در واقع یکى از دلایل پذیرش قطعنامه 598 نیز وضعیت بد اقتصادى ایران بود که دیگر نمى‏توانست هزینه‏هاى عظیم جنگ را تهیه نماید.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ