شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﺷﺨﺺ ﺧﻴﺮی ﻋﺮﺻﻪ زﻣﻴﻨﻲ را ﺑﺮای ﺳﺎﺧﺖ ﻣﺴﺠﺪ، درﻣﺎﻧﮕﺎه، و ﻣﻨﺰل اﻣﺎم ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺑﺎ ﻣﺴﺎﺣﺖ ﻣﺸﺨﺺ وﻗﻒ ﻧﻤﻮده اﺳﺖ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﺮﺣﻮم ﺷﺪن ﺷﺨﺺ واﻗﻒ ﺟﻤﻌﻲ از ﺧﻴﺮﻳﻦ ﺗﺼﻤﻴﻢ ﺑﻪ ﺳﺎﺧﺖ ﻣﻜﺎنﻫﺎی ﻓﻮق دارﻧﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ رﻋﺎﻳﺖ ﺣﺪود ﺷﺮﻋﻲ ﻛﻪ واﻗﻒ ﻣﺸﺨﺺ ﻧﻤﻮده ﻣﻜﺎنﻫﺎی ﻓﻮق را ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺗﺠﻤﻴﻊ و ﻃﺒﻘﺎﺗﻲ درﺳﺖ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ ﺗﺎ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻬﻴﻨﻪ ﻣﺮدم ﻣﺴﻠﻤﺎن ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. ﺗﺠﻤﻊ ﻣﻜﺎنﻫﺎی ﻓﻮق ﺑﺎ رﻋﺎﻳﺖ ﻣﺘﺮاژ وﻗﻔﻨﺎﻣﻪ و اﻳﺠﺎد ﻳﻚ ﻣﺠﺘﻤﻊ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ، ﻫﻨﺮی، ورزﺷﻲ ﺑﺮای ﻣﺴﺠﺪ در ﻃﺒﻘﺎت ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ ﭼﻪ ﺣﻜﻤﻲ دارد؟ ﺟﻬﺖ اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻬﺘﺮ و ﺗﺠﻤﻴﻊ ﻣﻜﺎنﻫﺎی ﻓﻮق ﻛﻪ ﺑﺎ ﻧﻈﺮ ﻣﺴﺎﻋﺪ ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﻦ اداره اوﻗﺎف و ﻣﺮﻛﺰ رﺳﻴﺪﮔﻲ ﺑﻪ اﻣﻮر ﻣﺴﺎﺟﺪ، ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ ﺳﺎﺧﺖ ﭼﻨﺪ ﺑﺎب ﻣﻐﺎزه ﺑﺮای ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻫﺰﻳﻨﻪﻫﺎی ﻣﺴﺠﺪ ﭼﻪ ﺣﻜﻤﻲ دارد؟ در ﺻﻮرت ﺗﺠﻤﻴﻊ اﮔﺮ ﺑﺪون ﻛﺴﺮ ﻣﺘﺮاژ درﻣﺎﻧﮕﺎه و ﺧﺎﻧﻪ اﻣﺎم ﺟﻤﺎﻋﺖ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻃﺒﻘﺎﺗﻲ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﻮد ﻛﻪ در ﻧﻬﺎﻳﺖ ﻣﺴﺠﺪ ﺳﻄﺢ زﻳﺮﺑﻨﺎی ﺑﻴﺸﺘﺮی ﭘﻴﺪا ﻣﻲﻧﻤﺎﻳﺪ در اﻳﻦ ﺻﻮرت ﭼﻪ ﺣﻜﻤﻲ دارد؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
اﮔﺮ ﻫﻨﻮز وﻗﻒ ﻣﺤﻘﻖ ﻧﮕﺸﺘﻪ، در ﺻﻮرﺗﻲ ﻛﻪ ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪ ای ﻋﻤﻞ ﺷﻮد ﻛﻪ ﺧﻼف ﻧﻈﺮ واﻗﻒ و ﺟﻬﺖ وﻗﻒ ﻧﺒﺎﺷﺪ اﺷﻜﺎل ﻧﺪارد.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.