شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

اﻳﻨﺠﺎﻧﺒﺎن ﺑﻨﺎﺋﻲ ﺑﻪ ﻧﺎم ﻓﺎﻃﻤﻴﻪ ﻣﺠﺎور ﻣﺴﺠﺪی اﺣﺪاث ﻧﻤﻮدهاﻳﻢ ﻛﻪ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن آن در ﺣﺎل اﺗﻤﺎم ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ از آﻧﺠﺎﺋﻴﻜﻪ ﻓﺎﻃﻤﻴﻪ ﻣﺬﻛﻮر ﻋﻼوه ﺑﺮ درب ورودی از ﻛﻮﭼﻪ اﺻﻠﻲ، دﻳﻮار ﺑﻪ دﻳﻮار ﺣﻴﺎط ﻣﺴﺠﺪ ﻓﻮقاﻟﺬﻛﺮ اﺳﺖ و ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﺧﺪﻣﺎﺗﻲ ﻣﺸﺘﺮک ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪ داده ﺷﻮد ﻣﺎﻧﻨﺪ روﺿﻪ ﺧﻮاﻧﻲ ﻣﺠﺎﻟﺲ زﻧﺎﻧﻪ، آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ ﻓﺎﻃﻤﻴﻪ، اﺳﺘﻔﺎده ﺑﺎﻧﻮاﻧﻲ ﻛﻪ ﺑﺎ ﻋﺬر ﺷﺮﻋﻲ ﺑﺮای ورود ﺑﻪ ﻣﺴﺠﺪ ﻣﻮاﺟﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ (ﻛﻪ ﺑﺎﻻﺟﺒﺎر ﺑﺎﻳﺪ از ﺣﻴﺎط ﺑﺪون ﺳﻘﻒ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ) و ﻫﺮ ﻣﺠﻠﺴﻲ ﻛﻪ در ﻣﺴﺠﺪ ﺑﺎ ﻛﻤﺒﻮد ﺟﺎ ﻣﻮاﺟﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ، ﻟﺬا ﺑﺮ آن ﺷﺪﻳﻢ ﺗﺎ ﺑﻴﻦ ﺣﻴﺎط و ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻓﺎﻃﻤﻴﻪ درب ورودی اﺣﺪاث ﻧﻤﺎﺋﻴﻢ .ﻋﻠﻲاﻟﺤﺎل ﭼﻮن اﺣﺪاث درب ورودی ﺑﻪ ﺣﻴﺎط ﻣﻘﺪار ﺣﺪود ﺷﺶ ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ از ﺣﻴﺎط ﻣﺴﺠﺪ را اﺷﻐﺎل ﻣﻲﻧﻤﺎﻳﺪ، ﻣﻀﺎﻓﺎ ﺑﻪ اﻳﻨﻜﻪ ﺣﻴﺎط ﻣﺴﺠﺪ ﻃﺒﻖ ﻧﻈﺮ واﻗﻒ آن ﺷﺎﻣﻞ ﻣﺴﺎﺋﻞ ﺷﺮﻋﻲ اﺻﻞ ﻣﺴﺠﺪ ﻧﻤﻲﺑﺎﺷﺪ . اﺳﺘﺪﻋﺎ دارﻳﻢ ﺑﺎ ﻋﻨﺎﻳﺖ ﺑﻪ ﻣﺮاﺗﺐ ﻓﻮق ﺳﺎﺧﺖ راه ﭘﻠﻪ و ﺑﺎز ﻧﻤﻮدن درب ﺑﻪ ﺣﻴﺎط ﻣﺴﺠﺪ از ﻧﻈﺮ ﺷﺮﻋﻲ ﭼﻪ ﺣﻜﻤﻲ دارد؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
اﮔﺮ درب ﻣﺬﻛﻮر ﺣﻴﺎط ﻣﺴﺠﺪ را اﺷﻐﺎل ﻣﻲﻛﻨﺪ و اﺣﺪاث آن ﺗﻐﻴﻴﺮ وﻗﻒ اﺳﺖ ﺟﺎﻳﺰ ﻧﻴﺴﺖ، واﷲ اﻟﻌﺎﻟﻢ.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.