شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

ﻓﺮد ﺧﻴﺮی زﻣﻴﻨﻲ را ﻛﻪ در ﺟﻮار زﻣﻴﻦ ﻣﺴﺠﺪ ﻗﺮار داﺷﺖ ﺧﺮﻳﺪ و وﻗﻒ ﻣﺴﺠﺪ ﻛﺮد، ﭘﺲ از ﻣﺪﺗﻲ ﻛﻪ ﺷﺮوع ﺑﻪ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻣﺴﺠﺪ ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ اﻣﻴﻦ ﻣﺴﺠﺪ ﺑﻪ ﺻﻼح ﻣﺴﺠﺪ دﻳﺪه ﻛﻪ زﻣﻴﻦ ﻣﺬﻛﻮر را ﺑﺮای ﻣﺴﻴﺮ دﺳﺘﺸﻮﺋﻲﻫﺎی و آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ ﻣﺴﺠﺪ راه ﻗﺮار دﻫﺪ و ﭘﺲ از آن ﻫﻤﺴﺎﻳﻪ ﻫﻤﺠﻮار ﻣﺴﺠﺪ زﻣﻴﻨﻲ را ﺧﺮﻳﺪه و ﺗﺼﺮف ﻛﺮده ﺑﻮد و ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺑﻪ ﺟﻬﺖ ﺑﺎز ﻛﺮدن درب آن زﻣﻴﻦ ﺑﻪ ﻛﻮﭼﻪ ﻣﺴﺠﺪی ﻛﻪ ﻣﺴﻴﺮ ﺑﻬﺘﺮی ﺑﻮده ﺑﻪ اﻣﻴﻦ ﻣﺴﺠﺪ ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﻣﻲﻛﻨﺪ و ﺑﺎ اﺻﺮار زﻳﺎد اﺳﺘﺠﺎزه ﻣﻲﻛﻨﺪ و اﻣﻴﻦ ﻣﺴﺠﺪ ﻫﻢ ﻏﺎﻓﻞ از اﻳﻨﻜﻪ ﺣﻖ ﺗﺴﻠﻂ دﻳﮕﺮان ﺑﺮ وﻗﻒ ﻧﺪارد اﺟﺎزه ﻣﻲدﻫﺪ و درب ﺑﺎز ﻣﻲﺷﻮد، ﺳﺆال اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ اوﻻ آﻳﺎ اﻣﻴﻦ ﻣﺴﺠﺪ ﺣﻖ ﭼﻨﻴﻦ اﺟﺎزهای را داﺷﺘﻪ ﻳﺎ ﺧﻴﺮ؟ و ﺛﺎﻧﻴﺎ آﻳﺎ ﭼﻨﻴﻦ اﺟﺎزهای ﺣﻘﻲ ﺑﺮای ﻫﻤﺴﺎﻳﻪ ﻣﺴﺠﺪ ﺛﺎﺑﺖ ﻣﻲﻛﻨﺪ؟ ﺑﻪ اﻳﻦ ﻣﻌﻨﻲ ﻛﻪ آﻳﺎ اﻳﻦ ﻫﻤﺴﺎﻳﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻛﻮﭼﻪ ﻣﺴﺠﺪ ذی ﺣﻖ ﺣﺴﺎب ﻣﻲﺷﻮد؟ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻳﻨﻜﻪ ﺑﺎز ﺑﻮدن اﻳﻦ درب ﺗﺴﻠﻄﻲ اﺳﺖ از او ﺑﺮ وﻗﻒ آﻳﺎ ﺑﺮای او ﺑﺎزﮔﺬاﺷﺘﻦ اﻳﻦ درب ﺟﺎﻳﺰ اﺳﺖ؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی:
از ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﺑﺎﻳﺪ در ﺟﻬﺖ وﻗﻒ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد و ﻏﻴﺮ آن ﺟﺎﺋﺰ ﻧﻴﺴﺖ و اﺟﺎزه ﻣﺬﻛﻮر اﺛﺮی ﻧﺪارد.
منبع: اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف، مهر1390.